Sulfina… știați că?

0
375

SulfinaSulfina e o specie erbacee anuală sau perenă, bogat ramificată, dreaptă, până la 1 m înălţime, cu tulpina cilindrică. Frunzele sunt trifolate, cu foliole scurt pendulate. Dinţate pe margini, lungi de 2,5 -3 cm. Florile sunt aşezate în rame alungite, de 5-10 cm, situate la subsuoara frunzelor, cu numeroase  flori (30-70) care se deschid de la bază spre vârf, de culoare galbenă. Fructele sunt păstăi brun negricioase, mici, de 3,5 4 mm, lăţile, cu dinţii caliciului persistenţi, cu o lingu­ră sămânţă în interior.

Planta creşte în locuri însorite, vegetând chiar pe cele mai aride soluri calcaroase. Altitudinal, se dezvoltă din câmpie până la cea 1200 m. Creşte prin fânețe, semănături, coaste pietroase, pe marginea drumurilor, în toate judeţele ţării.

Sulfina – Compoziţie chimică

Conţine cea 1% derivaţi cumarinici, repre­zentaţi prin melilotozidă, acid melitotic. Din melilotozidă, prin iiidroliză cnzimatică şi izorneiizare, se formează comarină, care imprimă materiei prime miros.

Printre componenţi se menţionează sapotiozide frilerpenice pentaciclice, flavonozide, alautoină, acid alanlonic, colină, poliholozide, acizi. Raclele pe bază ale sulfinei au acţiune diu­retică și de creştere a debitului venos și limfatic, acţiune astringentă, antiinflamatoare, antispastică, antecoagulantă. Scade permeabilitatea capilară, sti­mulează sistemul reticlilo-endotclial, şi puterea proteolitică a macrofagilor. Are şi acţiune bepaloprolectoare.

Recomandări

Remediu empiric folosit în tratarea icterului, a tromboflebitelor, tulburărilor circulato­rii, fragilităţii vaselor capilare superficiale, tulbu­rărilor digestive ele. Se utilizează ca aromatizant, în diferite produse.

Sulfina – Mod de preparare şi administrare

De obicei, în diferite ceaiuri medicinale, în special ca aromatizant. Ca atare, se poate utiliza miezul, o linguriţă plantă uscată (părţile aeriene în­florite), cu o cană de apă fierbinte. După 10 minute se filtrează şi se pot bea 1-2 căni pe zi.

Din sulfina şi flori de muşeţel, din care se prepară tot o infuzie din două linguri amestec de plante la o cană cu apă. Se aplică comprese locale în ulcee varicoase.

Sulfina – Contraindicaţii

Respectând dozele lucimiairdule; nu se cunosc contraindicaţii.

Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor

V-ar mai putea interesa şi:

Șofranul. Ştiaţi că…

Ce nu ştiaţi despre varză

Sămânța de susan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here