Succesul – O destinație sau un drum? Află-i secretele!

0
157

dale carnegie 1

Succesul – O destinație sau un drum? – Dale Carnegie – „Secretele succesului”.

„Cele mai importante lucruri din lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar și când se părea că nu mai este nicio șansă.”

Dale Carnegie și arta reușitei

Care este drumul către inima omului? Să-i vorbești despre ce el prețuiește cel mai mult. Este bine să-i încurajăm pe ceilalți să vorbească despre ei înșiși și despre realizările lor? Este chiar ideal să te arăți interesat și să fii interesat. Cât de important se simte un individ când descoperă că i-ai reținut numele, cu toate că nu v-ați întâlnit decât o dată, cu mult timp în urmă? Cunoașterea numelui interlocutorului face minuni în relațiile cu acesta. Care este valoarea unui zâmbet? Zâmbetul este mesagerul bunăvoinței tale, e ca un soare care apare printre nori. El luminează viața tuturor celor pe care-i întâlnești. Care este cea mai eficace metodă de învățare, recompensa sau pedeapsa? Categoric, prima, fie că vine prin zâmbete, laude sau cadouri. Care este soluția cea mai sigură pentru a-ți face prieteni? Să te arăți cu adevărat interesat de oameni.

La aceste întrebări și la multe altele găsim răspunsuri în cartea lui Dale Carnegie, „Secretele succesului”, o carte mereu actuală, deși a trecut aproape un secol de la apariție. Considerat cel mai mare autor de literatură motivațională al secolului XX, Dale Carnegie se adresează atât oamenilor de afaceri, cât și celor obișnuiți, popularizând o serie de metode prin care se pot optimiza relațiile interumane, într-un limbaj și o logică accesibile și ușor de aplicat. O carte documentată, plină de exemple, testimoniale și repere istorice, „Secretele succesului” este o lectură instructivă și modelatoare, o carte etalon pentru cei care vor să se descopere și să aprofundeze reacțiile, emoțiile, sentimentele, ambițiile, comportamentul oamenilor. Mai jos am selectat câteva pasaje relevante pentru cei „cu o dorință intensă de a stăpâni principiile relațiilor interumane”, care vor „să transforme procesul de învățare într-un joc pasionant” (Dale Carnegie).

dale carnegie 2

„Secretele succesului”, Dale Carnegie – Citate

„Nouăzeci și nouă dintr-o sută de oameni nu se critică pe sine pentru nimic, indiferent cât de greșite sunt lucrurile pe care le fac.”

„Majoritatea celor care încearcă să-i atragă pe ceilalți de partea lor vorbesc prea mult.”

„Vorbiți oamenilor despre ei înșiși și vă vor asculta ore întregi.”

„Dacă există vreun secret al succesului, el rezidă în capacitatea de a înțelege punctul de vedere al celuilalt și de a vedea lucrurile atât din perspectiva acestuia, cât și a dumneavoastră.”

„Critica este inutilă, pentru că ea plasează persoana pe o poziție defensivă și o determină, de obicei, să se justifice. Critica este periculoasă, deoarece rănește mândria prețioasă a unei persoane, îi diminuează simțământul stimei de sine și stârnește resentimente. (…) Să luăm aminte că toate criticile sunt ca porumbeii călători. Se întorc acasă întotdeauna.”

„Cunoști vreo persoană pe care ți-ar plăcea să o schimbi, să o pui la respect, să o perfecționezi? Ei bine, e normal. Sunt cu totul în favoarea acestui lucru, însă de ce nu ai începe cu tine însuți? Dintr-un punct de vedere absolut egoist, acesta e un lucru cu mult mai profitabil decât încercarea de a-i schimba pe alții – și mult mai puțin periculos. ‘Nu te plânge de zăpada de pe acoperișul vecinului când pragul ușii propriei tale case este murdar’, a spus Confucius.”

„În relațiile cu oamenii, să ne amintim mereu că nu avem de-a face cu niște ființe perfect logice, ci emoționale, dominate de prejudecăți, motivate de orgolii și capricii.”

„Nu există decât o singură cale de a motiva o persoană să facă ceva. Ai stat vreodată să te gândești la asta? Da, este o singură modalitate. Și ea constă în a determina acea persoană să dorească să facă lucrul respectiv.”

„Dacă strămoșii noștri nu ar fi avut această nevoie stringentă de satisfacere a unui sentiment de importanță personală, civilizația noastră nu ar fi fost posibilă. Fără ea, am fi rămas precum animalele.”

„Dacă îmi spui cum îți obții sentimentul importanței de sine, îți voi spune ce fel de om ești. Acest aspect îți determină caracterul.”

Cum să vă comportați în lume – tehnici fundamentale

Principiul 1: Nu critica, nu condamna, nu te plânge.

Principiul 2: Oferă o apreciere onestă și sinceră.

Principiul 3: Trezește în cealaltă persoană o dorință intensă.

Șase modalități de a-i face pe oameni să te placă

Principiul 1: Fii realmente interesat de ceilalți oameni.

Principiul 2: Zâmbește.

Principiul 3: Nu uita că numele unei persoane este, pentru cel în cauză, cel mai dulce și mai important sunet.

Principiul 4: Fii un bun ascultător. Încurajează-i pe ceilalți să vorbească despre ei înșiși.

Principiul 5: Modelează-ți discursul în funcție de interesele interlocutorului.

Principiul 6: Fă ca persoana cealaltă să se simtă importantă și fă-o la modul cel mai sincer.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Porția de înțelepciune – Citate din cugetările lui Nicolae Iorga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.