Un studiu de amploare desfăşurat de Universitatea din Miami, care s-a întins pe o perioadă de ani de zile, din perioada în care subiecţii erau elevi de liceu şi până la anii maturităţii, a relevat că zicala „ai carte, ai parte“ se justifică la modul cât se poate de real.
Studiul realizat de americani va fi publicat curând în Eastern Economic Journal şi se centrează pe observaţiile obţinute urmărind evoluţia şcolară a mai multor elevi americani, băieţi şi fete, până la terminarea studiilor şi, mai departe, comparând mediiile academice (GPA) ale subiecţilor cu câştigurile financiare obţinute în primii ani de viaţă ca adult.
Lucrarea departamentului de cercetări economice a arătat că băieţii care înregistraseră o medie academică cu un punct în plus faţă de restul aveau şanse să obţină venituri cu până la 11.85% mai mari în viitor.
În cazul fetelor, acelaşi punct în plus la media academică s-a tradus, peste ani, într-un venit cu 13.77% mai mare.
Studiul a luat în calcul mai mulţi factori demografici, dar şi inteligenţa nativă a subiecţilor. Important de menţionat, datele analizate au presupus informaţii preluate din dosarele din liceu ale participanţilor la studiu pentru a elimina riscul infiltrării de date eronate sau a cifrelor comunicate greşit de participanţi.
Venitul mediu realizat de un adult, în funcţie de media academică (GPA)
Până la acest moment, studiul acesta ar fi singurul care a făcut în mod concret legătura pe termen lung dintre mediile academice din perioada liceului şi viitoarele câştigurile financiare. La modul concret, cercetarea de faţă a inclus şi urmărirea anilor de educaţie şcolară pe care subiecţii i-au terminat şi materiile studiate.
Cercetarea s-a conturat în jurul ideii că rezultatele la învăţătură (media academică) pe care un elev la obţine în anii de liceu reprezintă un indicator credibil al şanselor ca un subiect să urmeze studii superioare.
Pe de altă parte, mai multă educaţie implică, cel puţin la nivel teoretic, şi obţinerea unor venituri mai bune.
Nu în ulimul rând, abilităţile individuale dovedite în timpul liceului în ceea ce priveşte capacitatea unui elev de a se descurca bine la învăţătură conturează şi un „tablou“ al motivaţiei intrinsece a individului.
Acelaşi studiu a mai arătat că popularitatea de care un elev s-a bucurat în timpului liceului nu are niciun fel de influenţă asupra câştigurilor financiare din viitor şi că elevii studioşi au avantajul cunoştinţelor acumulate în luarea deciziilor de viaţă pe care trebuie să le ia. Cel mai concret şi la îndemână exemplu că acest studiu nu este o statistică oarecare se numeşte Silicon Valey, creuzetul în care tocilarii de ieri s-au transformat în milionarii de azi, menţionează slate.com.
Sursa: adevarul.ro
Jurnal Spiritual
Puteti accesa: