Studiu: Sănătatea salariaților este influențată de felul în care este organizat locul de muncă

0
128

salariatiFelul în care este organizat locul de muncă exercită o influență evidentă asupra riscului de îmbolnăvire și al absenteismului. Studii precedente s-au ocupat de acest subiect și au identificat configurația „open space” ca potențială sursă a unor probleme de sănătate ale salariaților, conform passionsante.be.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm a analizat datele referitoare la circa 2.000 de salariați (din diferite sectoare), care lucrează în șapte tipuri de birouri: izolat (o singură persoană), mic birou împărțit de două-trei persoane, mic birou open space (patru-nouă persoane), birou open space mijlociu (10-24 persoane), birou open space mare (peste 25 de persoane), birou flexibil (fără loc de muncă personalizat) și birou combinat (pentru lucrul în echipă, cu multe deplasări și interacțiuni).

Au fost analizate apoi în amănunt absențele din motive medicale. S-a constatat că lucrul în birou open space crește riscul de absență pentru boli de scurtă durată. Față de un birou izolat, riscul crește cu 80-90%. În ceea ce privește femeile, absențele de lungă durată sunt de două ori mai frecvente în birourile open space mari decât într-un birou izolat. Explicația constă, pe de o parte, în expunerea mai mare la germeni infecțioși, iar, pe de altă parte, în factorii de mediu (zgomot, stres, absența unui spațiu privat etc.), aceștia din urmă afectând într-un grad mai ridicat femeile.

O legătură semnificativă a fost descoperită mai ales la bărbați între activitatea într-un birou flexibil și absenteismul din cauza bolii. Cercetătorii consideră că faptul că salariații nu dispun de un loc de muncă individual are însemnate repercusiuni psihologice.

În grupurile mici s-a remarcat fenomenul prezenteismului (situația în care o persoană are sentimentul că trebuie să meargă neapărat la serviciu): salariații au tendința să vină la lucru chiar și când sunt bolnavi fiindcă în astfel de structuri depind mult unii de alții, iar absența lor este mai dificil de acoperit decât într-un grup mare.

Autorii apreciază, în lumina acestor elemente, că unele amenajări relativ simple ar putea limita considerabil absențele din motive medicale, întărind în același timp spiritul de echipă, încheie passionsante.be.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.