Studiu: Cum se răspândesc celulele cancerigene în corpul uman?

0
219

Probabil cei mai mulți dintre noi au auzit de termenul de cancer. Simțul comun ne spune că sub denumirea de cancer se află o varietate de boli și afecțiuni, dificil de înțeles.

Ştiința ne informează că nu există o cale unică de trata toate formele de cancer, fiindcă unele necesită intervenții chirurgicale, în timp ce altele se tratează cu radiații, chimioterapie sau o combinație a celor două terapii.

Un nou dispozitiv, care poate să sorteze şi să izoleze celule individuale în funcţie de abilitatea lor de a circula prin corp, ar putea preveni apariţia cancerului, susţin cercetătorii.

Când apare cancerul?

În momentul în care o singură celulă dintr-un țesut este deteriorată din punct de vedere genetic, atunci ne confruntăm cu apariția acestei maladii. Totodată, aceste celule încep să se înmulțească necontrolat și să formeze o tumoare.

Potrivit http://www.sciencealert.com, boala devine cu atât mai mortală cu cât încep să apară metastaze care se răspândesc în tot corpul.

Cum se răspândește această boală?

Punctul de plecare al răspândirii acestei afecțiuni constă în migrarea celulelor cancerigene de la locul primei tumori prin vase foarte mici, numite capilare limfatice, care se află în spaţiile dintre celule. Factorii responsabili de formarea metastazelor sunt celulele extreme de mobile.

Dacă vom înțelege cum se mişcă aceste celule, am putea dezvolta metode mai eficiente de a împiedica răspândirea bolii, ne informează oamenii de știință.

Care este problema?

Disfuncționalitatea constă în faptul că nu toate celulele cancerigene au acelaşi nivel de mobilitate, iar platformele convenţionale de studiere a acestor celule, in vitro, tinde să le trateze uniform. Aceste aspecte îngreuneză procesul de studiere a diferenţelor moleculare.

O echipă de ingineri şi oncologi de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, au dezvoltat un nou dispozitiv care este capabil să identifice celulele individuale care sunt extrem de mobile, dar şi să le izoleze, având astfel posibilitatea să le studieze proprietăţile moleculare în detaliu, ne reliefează sursa mai sus amintită.

Steven Allen, unul dintre autorii studiului a mărturisit: „dispozitivele micrfluidice au fost folosite şi în trecut pentru a studia mişcarea celulelor, însă povestea se încheia în general acolo. Noi am dezvoltat un dispozitiv care separă celulele mobile şi ne permite să determinăm expresia genică a celulelor extrem de mobile în comparaţie cu altele. Prin studierea acestor diferenţe în celulele vii, sperăm să înţelegem ce le permite celulelor cancerigene să se răspândească atât de rapid în corp”.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Care sunt principalele cauze ale bolilor gastrointestinale?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.