Invenţii care au schimbat lumea – Strungul (1800)

0
2339
StrungulIstoria este inegală. Înregistrează unele lucruri, dar nu şi altele, iar evenimentele care sunt înregistrate depind în întregime de valorile vremii la care au avut loc evenimentele. O sculptură a regelui persan Darius (548-486 î. H. ) îl înfăţişează aşezat pe un tron care are picioare strunjite.

Cunoaştem numele lui Darius şi o mulţime dintre realizările lui, dar nu ştim nimic despre cel ce a făcut tronul; nimic despre meşteşugarul care a inventat strungul cu ajutorul căruia s-au executat picioarele tronului Sculptura este, de fapt, primul indiciu că strungul fusese inventat la acea dată.

Strungul a continuat să fie folosit, fără multă vâlvă, pe parcursul veacurilor următoare.

Putem vedea strungul cu braţ elastic la lucru în unele ilustraţii medievale, precum cea inclusă într-un manuscris parizian de la jumătatea secolului al XlII-lea. Un text din secolul al XVII-lea, Exerciţii de mecanică, scris de Joseph Noxon în 1680, descrie maşina:

Arborele este făcut, în general, din lemn de brad, şi este mai lung sau mai scurt, în funcţie de greutatea lucrării pe care o are de executat muncitorul. Cu cât arborele este mai gros, cu atât se apasă mai tare pe pedală. La capătul subţire al axului este înfăşurat un ghem considerabil de sfoară, destul de mare cât să înconjoare dornul de două sau trei ori. Sfoara este făcută din maţe de animale.

Muncitorii care lucrau la aceste maşini se numeau strungari. Din cartea lui Noxon reiese că strungarii prelucrau pe maşină atât metal, cât si lemn:
Alămarii care fac pirostrii, oale, ibrice şi altele asemenea au alt fel de strunguri decât cele obişnuite. Strungurile normale lucrează cu un şnur rotund făcut din maţe, după cum am descris mai sus, pe când alămarii lucrează cu o curea de piele care se înfăşoară strâns în jurul arborelui mandrinei.

Strungul modern pentru metal a fost inventat de Henry Mauds Maudslay.

El era fiul unui tâmplar care făcuse cadre de lemn pentru maşina de tors, dar ajunsese în final să ţină o prăvălie la Woolwich Arsenal Londra.

În copilărie, Henry Maudslay a făcut şi a umplut cartuşe, în tâmplărie, dar când a devenit interesat de lucrul cu metalele i permis să lucreze în fierăria din vecinătate. La vârsta de 15 ani era cunoscut deja pentru priceperea şi precizia lui la lucru. Joseph Bramah, faimosul lăcătuş, căuta un ucenic capabil să facă uneltele de precizie necesare pentru fabricarea încuietorilor complexe.

Maudslay a făcut ucenicie la Bramah; a ajuns, în cele din urmă, maistru. In timp ce lucra pentru Bramah, Henry Maudslay a făcut un lacăt pe care Bramah l-a pus în vitrina prăvăliei, oferind o recompensă celui care putea să-l deschidă. Cincizeci de ani s-au scurs până când s-a întâmplat acest lucru; un lăcătuş pe nume A. C. Hobbs a reuşit, după şaisprezece zile de muncă, în 1850. Şi-a primit răsplata. Maudslay se însurase între timp cu menajera lui Bramah în 1791, iar în 1797 îi ceruse lui Bramah o mărire de salariu care să-i permită să-şi întreţină familia. Bramah îl refuzase, aşa că Maudslay plecase şi îşi înfiinţase o afacere proprie în construcţia de maşini.

Maudslay a inventat strungul paralel.

A fost o inovaţie majoră, o maşină care a îmbunătăţit semnificativ precizia prelucrării şi prin care Henry Maudslay a inventat prima maşină-unealtă modernă. El a fost primul care a văzut importanţa producerii de repere standardizate pentru maşini, interschimbabile şi uşor de înlocuit. Strungul lui permitea prelucrarea unor piese metalice mari, inclusiv componente ale armelor, cu mare precizie. Astfel a schimbat şi modul de desfăşurare a războaielor şi a contribuit la dominaţia britanică pe mare. Strungul a fost utilizat şi în fabricarea multor instrumente muzicale.

În 1810, Maudslay şi-a mutat sediul şi şi-a luat un nou asociat, Joshua Field.

Noua firmă, Maudslay and Field, vindea versiuni îmbunătăţite ale strungului lui Maudslay, iar Maudslay a continuat să inventeze maşini-unelte. A construit, de asemenea, maşini de bătut monedă. A inventat o unealtă cu care se puteau tăia şi găuri plăcile cazanelor, operaţiuni care până atunci se executau manual. În urma acestei invenţii, a fost angajat de Marina Regală pentru a produce plăci pentru tancurile navelor. Maudslay a perfecţionat tehnica filetării, inventând primul strung filetat.

Ca de obicei, s-a străduit să asigure uniformitatea şi pasul standard al şuruburilor, dat fiind interesul său pentru standardizare, elaborat un sistem pentru numărul de spire ale unui şurub. Înaintea lui Maudslay nu existase niciun fel de sistem, şi fiecare şurub si piuliţă erau unice. Problema era că aceste piese nu erau interschimbabile. Henry Maudslay a fost faimos pentru măiestria sa tehnică. Dar a fost bine cunoscut şi ca o persoană afabilă. Era, de asemenea, un dascăl minunat. Tinerii veneau din toată Anglia pentru a fi învăţaţi de el.

A instruit un număr mare de tineri care au devenit, la rândul lor, nume de rezonanţă în inginerie: Joseph Clement, James Nasmyth şi sir Joseph Whitworth.

Richard Roberts a fost un alt inginer inventiv care a învăţat meserie de la Maudslay înainte de a-şi pune bazele fabricii de maşini din Manchester.

Şi el a construit strunguri, la standarde de care Maudslay ar fi fost mândru. Roberts a fabricat maşini perfecţionate pentru industria textilă, printre care un război de ţesut mecanic mai eficient şi un selfactor pentru toarcerea firelor. Henry Maudslay a fost nu doar inventatorul unei maşini utile; a conceput o abordare complet nouă a maşinilor şi maşinilor-unelte, care a făcut posibile alte invenţii în secolul al XlX-lea. Cariera lui Maudslay a fost unul dintre acei paşi necesari care au atras după ei alte progrese în deceniile următoare.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.