Strugurii – Oferta generoasă a toamnei

0
249

struguriiStrugurii sunt fructe consumate tot timpul anului. Când vine toamna, însă, datorită abundenței lor în gospodării și în piețe, fac deliciul meselor noastre, atât ca fruct propriu-zis, cât și ca must, vin, dulceață și alte preparate. Ei conțin substanțe active care fac bine organismului, ne dau energie și ne tonifiază. Așadar, când te simți epuizat, alege să speli un ciorchine mare și suculent și să îi descoperi aroma și gustul. Am observat, de-a lungul timpului, că unii preferă să-i mănânce simplu, alții cu pâine, alții, ca francezii, cu brânză (camembert, brie etc.). Ca fruct ca atare, ca must, ca infuzie de frunze uscate de viță-de-vie, ca stafide sau alte derivate, alege strugurii! Pentru că:

Strugurii previn litiaza renală

Strugurii conțin glucoză, acizi organici, multe vitamine din complexul B și vitamina C. Bobițele lor sunt pline de săruri minerale de calciu, cobalt, fier, fosfor, magneziu, potasiu, siliciu. Strugurii negri conțin și elementul chimic numit rubidiu, un metal alcalin care ajută la formarea celulelor sanguine. Alte substanțe din bobul de strugure cu beneficii pentru funcțiile biologice sunt taninurile.

În sâmburi sunt prezenți ulei gras, lecitină, taninuri, vanilie, procianidine, cu efecte antioxidante, antibacteriene, antiinflamatoare, anticancerigene. Frunzele de viță-de-vie au acizi organici și compuși fenolici. Strugurii sunt recomandați în afecțiuni renale și hepatice. Ei favorizează eliminarea cristalelor de urați din organism și previn astfel litiaza renală. Planta este la fel de eficace și în litiaza biliară.

Strugurii – indicați în afecțiuni digestive și ale aparatului respirator

Datorită proprietăților expectorante, strugurii sunt indicați în inflamațiile cronice ale căilor respiratorii superioare. De asemenea, acționează benefic în stadiul inițial al tuberculozei pulmonare. Bolile digestive sunt vizibil ameliorate printr-un consum regulat de struguri. Inflamațiile tubului digestiv și constipația ar trebui să nu mai constituie probleme dacă facem o cură de toamnă cu struguri.

Aceste fructe conțin vitamina B3 (niacină) care înlătură oboseala musculară generalizată, anumite infecții cutanate și stimulează pofta de mâncare. Strugurii sunt foarte hrănitori – 1 kg de boabe are între 700-900 de calorii (variind de la un soi la altul). Ei normalizează aciditatea acidului gastric și diminuează nivelul colesterolului rău.

Normalizează tensiunea arterială și contribuie la reducerea oboselii intelectuale

Bobul de strugure și sucul obținut prin stoarcere ajută la normalizarea tensiunii arteriale, fiind indicate persoanelor cu dereglări funcționale ale sistemului cardiovascular. Este un fruct care îi ajută pe cei care suferă de obezitate. Dacă urmați o dietă de slăbire, puteți mânca 2 zile numai struguri, fără ca aceasta să vă dăuneze cumva.

Studiile arată că strugurii previn recidivele anumitor cancere

Rezultatele studiilor efectuate de-a lungul timpului confirmă faptul că acidul elagic și quercitina din struguri au efecte de prevenire a metastazelor și recidivelor anumitor cancere. O jumătate de kilogram pe zi nu este prea mult, este chiar cantitatea potrivită, iar o cură de sezon ar trebui urmată. Ba, mai mult, strugurii din culturile ecologice ar trebui introduși în meniul alimentar săptămânal.

Sucul de struguri – indicații și preparate

Sucul de strugurii este denumit „lapte vegetal” datorită calităților și beneficiilor sale asupra organismului copilului în creștere. El este nutritiv și ajută la formarea oaselor la copii. Pe lângă aceste proprietăți, sucul normalizează aciditatea acidului gastric, este diuretic și laxativ ușor. Menține echilibrul acido-alcalin din corp, stimulează circuitul sangvin și tonifică miocardul. Mai mult, stimulează funcțiile sistemului nervos și ale glandelor endocrine. Consumat de femeile care alăptează, el îmbunătățește calitatea laptelui.

  • Tonifiant pentru organism: Fierbeți 10-15 bucăți de miez de nucă în suc de struguri. Lăsați pe foc 5 minute. Consumați câte 1 pahar de trei ori pe zi, cu o oră înainte de a mânca.
  • Tratament pentru împiedicarea încărunțirii părului: Fierbeți 4 g de sulfat de fier în 250 ml de vin roșu. Umeziți peria cu această soluție și pieptănați părul 20 de minute pe zi, în reprize de 5 minute. Tratamentul durează 20 de zile. Se continuă apoi de 2 ori pe săptămână.

Vița-de-vie, frunzele uscate, sunt recomandate pentru cuperoză, varice, hemoroizi, flebită, celulită, menopauză.

  • Infuzie de viță-de-vie: La 1 litru de apă se pun 4 linguri de frunze uscate. Se infuzează 10 minute. Se bea toată cantitatea de-a lungul unei zile.
Potențial antioxidant remarcabil

Pielițele strugurilor conțin resveratrol, un antioxidant ce ajută la prelungirea vieții. Fructul este studiat pentru efectele sale benefice în caz de obezitate, diabet, prevenirea cancerelor, boli cardiovasculare, îmbătrânire precoce și maladii degenerative ale sistemului nervos. Strugurii au acțiune tonică și protectoare asupra vaselor de sânge, tratând simptomele insuficienței venoase.

Scurt istoric și utilizări tradiționale

De mii de ani, vița-de-vie este cultivată pentru fabricarea vinului. Este atestată documentar cu mai bine de 5000 de ani înainte de Hristos în munții Zagros (Iran și Irak). Vița-de-vie roșie se utilizează ca plantă medicinală din secolul al XVII-lea, fiind căutată în special pentru tratarea simptomelor asociate circulației sanguine deficitare. Tradițional, era folosită pentru tratarea tulburărilor micro-circulației la nivelul ochilor și pentru diminuarea edemelor cauzate de operații chirurgicale și radioterapie. Tescovina, obținută după presarea strugurilor și constituită din sâmburi și pielițe, activează circulația sanguină și a limfei, facilitând drenajul. Studiile științifice au demonstrat că vinul roșu are mai multe beneficii pentru sănătate decât vinul alb, dacă este consumat cu moderație.

„Când sorbiți vinul din cupe, amintiți-vă că beți din sângele viței-de-vie, puterea pământului și eternitatea soarelui.” (Alexandru cel Mare)

Te invit să citești și despre Floarea-Soarelui.

Mihaela Mușetescu