Strawberry Hill

0
219
Un  turn rotund, masiv, cu creneluri, un turn zvelt și elegant, cu acoperiș conic, masive sculpturi în piatră și ferestre cu arcade ascuțite. Strawberry Hill are tot ce ar trebui să aibă un castel medieval – și totuși nu este un castel medieval!

hillStrawberry Hill a fost construit în forma sa actuală la jumătatea secolului al XVIII-lea; el a jucat un rol important în neogoticul englez.

Strawberry Hill, cu vedere la Tamisa, se află la sud-vest de Londra, în Twickenham.

Era un loc la modă pentru înalta societate din perioada georgiană, la fel ca Chiswick, Richmond și Kew. La începutul secolului al XVIII-lea, mulți londonezi prosperi aveau o vilă, un conac ori o proprietate la țară în regiunea deluroasă din jurul localității Twickenham. Unul dintre ei a fost Horace Walpole 1717- 1797).  Scriitorul englez era fiul prin-ministrului Sir Robert Walpole. După ce a studiat la Elton și Cambridge, a călătorit prin Italia și Franța cu poetul englez Thomas Gray.  În 1741, el a devenit membru  al Camerei Comunelor.

Șase ani mai târziu, în primăvara anului 1747, Walpole a închiriat Strawberry Hill, construit în 1698.

Un an mai târziu, el a decis să cumpere proprietatea și apoi a refăcut-o complet.

Aceasta nu a fost reconstruită după planurile vreunui arhitect, ci după cele ale clientului, așa cum se obișnuia în perioada georgiană. Acești autointitulați arhitecți erau uneori denumiți, cu dispreț, „diletanți”. Walpole nu a fost însă singurul diletant care a luat parte la schițarea planurilor pentru noua sa casă; el a înființat un „comitet al bunului gust”; era  alcătuit din prieteni care contribuiau cu idei și sugestii. În timpul următorilor  douăzeci de ani, vila a fost transformată într-un mic castel neogotic de zece ori mai mare decât construcția inițială.

Diversele părți ale clădirii, îndeplineau toate funcțiile pe care le-ar fi avut un castel: o galerie încăpătoare, un hol de intrare cu o scară impunătoare, o sală de protocol mare pentru recepțiile oficiale, un birou chinezesc, o sală pentru micul dejun, mai multe dormitoare și beciuri pentru vin și bere. Castelul copia structura castelelor din trecut, cu dependințele servitorilor la parter, încăperile oficiale și sala de petreceri la primul etaj,  iar dormitoarele la etajul al doilea. Complexul structurat organic mai cuprindea o capelă în pădure, o tipografie și o căsuță în grădină.

Cu toate acestea, numărul de clădiri și rolul lor arată că Strawberry Hill avea prea puțin în comun cu un adevărat castel medieval.

El dovedește că Walpole era atras de ideea romantică a unui castel medieval. La fel erau si mulți alți europeni din acea perioadă. Într-adevăr, acest concept romantic, idealizat, de castel medieval, care a influențat arhitectura castelelor europene în timpul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, a dus la construirea unui număr de castele istorice fanteziste desprinse parcă din basme. Asa este si castelul Burg Liechtenstein din Germania.

Reproducerea anumitor forme stilistice, arată că arhitectul nu se ghida după tehnici de construcție ori nevoia de îndeplini anumite cerințe, ci doar după  dorința de a crea o anumită atmosferă. Când își proiectau casele, proprietarii erau interesați doar  de formele vizuale ale goticului târziu. Acestia nu se preocupau de conceptele care dictau aceste forme.  Șemineul bibliotecii, de pildă, este vădit inspirat de monumentele funerare gotice. Deviza după care se conduceau este „ceea ce place este întotdeauna frumos”. Tehnicile  originale ale arhitecturii gotice erau deja depășite; sculpturile în zidărie deveniseră simple decorațiuni în stuc, fără vreo funcție structurală.

E clar că Walpole a reflectat spiritul timpului său când a construit Strawberry Hill.

Castelul era deja un loc faimos în timpul vieții sale. El era chiar mai cunoscut decât opera sa literară. Walpole nu este singura persoană căreia i se datorează succesul neogoticului, dar fantezista sa creație de la Strawberry Hill a jucat, fără îndoială, un rol important.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here