Strabismul la sugar şi copilul mic

0
376
strabismul
Desprecopii.com
Strabismul poate fi definit ca lipsa de paralelism a ochilor.

Strabismul poate fi: convergent, când unul din ochi (sau amândoi, pe rând) deviază spre interior; divergent, în care ochiul deviază spre exterior şi care trece uneori neobservat sau nu este considerat neapărat “strabism”, deşi problemele pe care le ridică sunt foarte asemănătoare; strabismul vertical, în care unul din ochi se poate deplasa în sus sau în jos, dezechilibrul funcţional fiind de regulă semnificativ.

Pentru ca vederea binoculară să se dezvolte normal la copil, este necesar ca ochii să aibă o poziţie paralelă.

Este încetăţenită ideea că la bebeluş există o perioadă de instabilitatate fiziologică. In aceasta perioada este “normal” ca ochii să devieze intermitent de la poziţia normală. Deviaţiile (strabismele) care pot fi considerate “normale” sunt cele intermitente, de regula divergente (spre în afară). Acestea, după vârsta de 6 luni dispar, poziţia ochilor rămânând stabilă şi paralelă. Celorlalte deviaţii, permanente, mari, vizibile şi care nu dispar după această vârstă, trebuie să li se instituie un tratament precoce.
Strabismele sesizate din primele zile de viaţă şi care continuă să fie prezente şi după vârsta de 6 luni, “strabisme infantile”, trebuie să fie examinate cât mai devreme de către medicul specializat în oftalmologie pediatrică.

Examinarea tardivă poate duce la instalarea unei ambliopii profunde; mai grav, poate ascunde prezenţa unor afecţiuni organice grave: cataractă congenitală, malformaţii, afecţiuni ale retinei sau nervului, tumori. Examinarea copilului sub un an necesită prezenţa unui medic oftalmoog specialist pentru copii.

Când trebuie examinat oftalmologie un  bebeluş cu strabism?

Dacă până la 6 luni ne încadrăm în limita fiziologicului (aspect normal al ochilor, strabism intermitent) şi dezechilibrul persistă şi după această vârstă – vizită la oftalmologul pediatru. Dacă totul este în ordine până la 6 luni dar după aceea apare un strabism permanent sau inter-mitent, copilul trebuie examinat de oftalmologul pediatru.

Ce variante de tratament există la un bebeluş cu strabism ?

Tratamentul urmăreşte înlăturarea dezechilibrului, a tendinţei de a folosi un singur ochi (şi ambliopizarea celui care fuge) prin ocluzie sau penalizare (picături), corectarea viciilor de refracţie (adică a dioptriilor) dacă sunt semnificative (copiii pot purta încă de la 6 luni ochelari speciali, atraumatici) iar dacă unghiul de deviaţie este mare şi nu permite folosirea concomitentă a ambilor ochi, se recomandă intervenţia chirurgicală înainte de vârsta de 2 ani, de preferat înainte de 18 luni, pentru a-i da şanse de dezvoltare a vederii binoculare. Tratamentul trebuie început precoce iar copilul trebuie consultat repetat de către specialist.

De ce tratament precoce?

Desăvârşirea unei vederi normale, atât a fiecărui ochi în parte cât şi a vederii binoculare (vedere în spaţiu) are loc până la 2 ani .(perioada 0 – 6 luni este esenţia-lă). Orice dezechilibru nerezolvat în această perioadă poate determina breşe în dezvoltarea vederii viitorului adult. Acestea, ulterior nu se mai pot rezolva, chiar dacă aparent ochii pot fi corectaţi şi ulterior, ca poziţie.

Dr. Daniela Coplean, Medic Primor Oftalmolog Clinica Oftalmologică Oftapro, Bucureşti, Săptămâa medicală, nr. 183, noiembie 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here