Stonehenge-ul din Kazahstan

0
308

Stonehenge-ka

În Kazahstan s-a descoperit un misterios monument compus din blocuri mari de piatră, asemănător celui de la Stonehenge. Are 1.500 de ani vechime și se întinde pe o suprafață de 120 de hectare, transmite Gentside Dcouverte.

Cel care a făcut descoperirea excepțională a fost un căutător de comori, abia în 2010. Înarmat doar cu un detector de metale, bărbatul a găsit mai multe obiecte printre care și o șa ale cărei ornamente de argint i-au ridicat semne de întrebare, făcându-l să creadă că ar fi mai multe în perimetru.

El a contactat Academia de științe a Siberiei, care a datat ornamentul găsit pe șa ca fiind vechi de 1.500 de ani. După ce a obținut toate aprobările necesare, echipa de cercetători a început săpăturile arheologice în anul 2014.

armenian-stonehenge

În urma cercetărilor au fost dezgropate multe dale de piatră mari, plate, cu inscripții. Cea mai mică dală măsoară 4×4 metri, iar cea mai mare 34×24 metri.

Pietrele au fost tăiate și înfipte vertical în pământ, în același fel ca în monumentul megalitic de la Stonehenge. Monumentul din Kazahstan este însă mai recent și se întinde pe o suprafață mai mare.

Oamenii de știință nu știu ce populație a construit monumentul, ipotezele lor se bazează pe obiectele găsite în situl arheologic. Elementele decorative de pe aceste obiecte, asemănătoare perioadei târzii a imperiului roman, îi fac să creadă că s-ar putea să fi fost construit de o populație care cunoștea cultura respectivă și sugerează că ar putea fi vorba de o populație care a fugit din calea hunilor ce au ocupat Europa de Est și Asia Centrală între secolele I și VII.

ka

Ana Grama