Stilul culinar mediteranean înseamnă o viață sănătoasă – Mult pește, multe fructe de mare și ulei de măsline – Rețete mediteraneene
Studiu despre stilul culinar mediteranean
Stilul culinar mediteranean aduce multiple beneficii organismului, nu numai protejându-l în cazul dezvoltării diverselor maladii și împiedicând instalarea acestora, ci și în ameliorarea considerabilă a celor deja dobândite. Un studiu publicat recent, efectuat de cercetători de la Universitatea Virginia Commonwealth, arată că acest tip de dietă îmbunătățește conținutul microbian intestinal al pacienților diagnosticați cu ciroză, iar antioxidanții prezenți în alimentele folosite în meniurile mediteraneene au efecte protectoare atât în fazele timpurii, cât și în cele avansate.
Studiul a fost făcut cunoscut după ce specialiștii au evaluat, timp de trei luni, 139 de pacienți turci (stil mediteranean) și 157 de pacienți americani (stil occidental), calculând riscul de spitalizare cauzat de posibile complicații ale bolii. Au constatat că microbiomul celor care urmează o dietă mediteraneană este mult mai variat decât al celor care adoptă stilul culinar occidental.
Stilul gastronomic mediteranean se axează pe alimente puțin procesate. Este bogat pește, lactate, ouă, semințe, legume și celebrul și hrănitorul ulei de măsline. Este ideal pentru menținerea sănătății și a siluetei. Iată câteva idei pentru meniul dvs. de astăzi, pe cât de apetisante și sățioase, pe atât de sănătoase!
Salată cu pepene roșu și pui
Ingrediente:
1/2 kg piept de pui
spanac crud
păstăi de fasole (fierte)
pepene roșu
200 g brânză (de preferat cu mucegai)
migdale (un pumn)
ulei de măsline
oțet balsamic
sare
piper
Mod de preparare: Pieptul de pui se prepară la grătar sau se fierbe. Se fierb și păstăile. Se lasă la răcit. Pieptul de pui, pepenele și brânza se taie cuburi mici. Se adaugă toate ingredientele într-un bol și se stropesc cu ulei de măsline și oțet balsamic. Se adaugă sare și piper, după gust.
Pastă de măsline
Ingrediente:
300 g măsline negre (fără sâmburi)
7-8 file de anșoa
11-12 capere
ulei de măsline (4 linguri)
usturoi (1-2 căței)
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Se servește pe pâine prăjită.
Somon umplut
Ingrediente pentru o porție:
1 bucată file de somon
10-15 g roșii uscate
60 g brânză feta
50 g spanac
busuioc proaspăt
ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare: Căliți roșiile uscate și spanacul în ulei de măsline. Așteptați să se înmoaie spanacul puțin. Adăugați spre sfârșit busuiocul tocat. După ce luați de pe foc, adăugați brânza feta. Tăiați un buzunar în file-ul de somon și introduceți umplutura. Condimentați și lăsați în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute (mai verificați din când în când).
Poftă bună!
Te invit să citești și Plante medicinale – Siminoc.
Mihaela Mușetescu