Stil de viată sănătos: Nu ignorați sforăitul

0
213
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

sforăitulSforăitul poate fi semn de apnee obstructivă de somn.

Potrivit unui sondaj de opinie 45 % din soții au raportat că partenerul lor sforăie zgomotos. Dar doar 5% din omologii  recunosc acest aspect. Din păcate, sforăitul este mai mult decât o situație jenantă. Acesta poate fi un semn că suferiți de o afecțiune gravă de sănătate numită apnee obstructivă de somn (SAS).

Apneea obstructivă de somn – Sforăitul

Apneea obstructivă de somn a fost recent declarată ca fiind  cea mai comună afecțiune a timpurilor moderne, menționează site-ul http://womenslifestyle.com/.

Ea apare când căile respiratorii aeriene sunt blocate parțial de limbă și de palatul moale în timpul somnului, ceea ce duce la incapacitatea de a respira. Apnee înseamnă o încetare temporară a fluxului de aer. Acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori în decursul unei ore de somn și durează aproximativ 10 secunde. Principala cauză în SAS este lipsa de oxigen, pe care  creierul o identifică și transmite semnale organismului. Persoana afectată are impresia că se se sufocă, se trezește brusc pentru a respira și apoi adoarme din nou.

Simptome și riscuri

Tot mai multe studii sugerează că SAS afectează longevitatea și că ar putea provoca decesul subit, în somn. Această tulburare de somn periculoasă a fost legată de un risc crescut de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, obezitate, diabet, hipertensiune arterială, depresie și demență. Mai mult decât atât, un studiu recent sugerează că pacienții  suferinzi de apnee în somn au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer decât cei care nu suferă de această afecțiune.

De multe ori persoana cu apnee în somn nu este conștientă de problemă și va nega deseori faptul că sforăie. Cu toate acestea, partenerul poate identifica o serie de simptome: sforăit zgomotos și pauze intermitente de respirație, gâfâit și senzație de sufocare. Cei afectați se pot confrunta cu: senzație de somnolență pe parcursul zilei, iritabilitate, cefalee, schimbări comportamentale, scăderea capacității de concentrare, pierderi de memorie, gust acru în gură dimineața și tendință de îngrășare.

Variante de tratament

Persoanele diagnosticate cu SAS pot alege mai multe variante de tratament, în funcție de gravitatea afecțiunii. Un dispozitiv, denumit CPAP asigură o presiune pozitivă în căile respiratorii în timpul somnului. Este de fapt o mască facială din silicon, care se fixează peste nas și/sau gură și este legată cu un furtun la o pompă care suflă ușor aer, pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului.

Netratarea acestei afecțiuni atrage după sine o serie de consecințe, afectează starea generală de sănătate și calitatea vieții. Consultarea unui medic specialist imediat după observarea primelor simptome este primul pas pentru a obține un somn odihnitor.

Ema P.

Jurnal Spiritual

Citiți și Ziua mondială a somnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here