Stil de viață sănătos: mierea de albine

0
1649
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

miereaMierea de albine – Un stil de viață sănătos

Despre miere se tot vorbește… De la nutriționiști până la oameni simpli, acest aliment crează încă polemici relativ la cât de sănătoasă este. Mierea este privită ca un produs natural,  în timp de zahărul este un produs procesat.

Nutriționistul Keith Kantor explică motivele pentru care să alegem mierea în detrimentul zahărului. Organismul uman transformă alimentele pe care le consumăm în glucoză, pe care o folosește ca sursă de energie. Cu cât produsele alimentare sunt mai procesate (un exemplu – zahărul rafinat), cu atât îi va fi organismului mai greu să le transforme. Ce rămâne în urma acestui proces este depozitat de organism sub formă de grăsime.

De ce este sănătoasă mierea?

Atât zahărul, cât și mierea conțin glucoză și fructoză. Diferența dintre ele este că în timp ce în zahăr cele două sunt legate, în miere se găsesc individual. Fructoza este mai dulce decât glucoza, dar nu se poate converti în energie la fel de eficient ca și glucoza. De aceea, alimentele procesate care conțin cantități mari de fructoză vor fi convertite în grăsime mult mai ușor decât mierea.

Dacă ne referim strict la conținutul caloric, o linguriță de zahăr are aproximativ 16 calorii, în timp ce o linguriță de miere aproximativ 22 de calorii. Dar mierea conține, în cantități mici şi o serie de minerale şi antioxidanți, recunoscuți pentru beneficiile asupra sănătății.

Citiți și Remediu pentru rezistența la antibiotice: Băutura de miere fermentată.

Ce spun studiile?

Un studiu randomizat la care au participat 48 de diabetici şi care a durat 8 săptămâni a arătat că la subiecții care au consumat miere s-a înregistrat o scădere a greutății corporale şi a nivelul de trigliceride în timp ce nivelul HDL (colesterol bun) a crescut. Totodată s-a observat o creștere a indicelui HbA1c, ceea ce nu este un aspect pozitiv.

Un alt studiu la care au participat subiecți sănătoși, diabetici şi subiecți cu hiperlipidemie a arătat că la subiecții care au consumat miere s-a constatat o reducere a nivelului de proteină C-reactivă, de LDL şi de trigliceride din sânge și a crescut HDL. Studiul a demonstrat şi faptul că mierea a crescut valorile glicemiei  dar nu la fel de mult ca zahărul.

Mierea – Proprietăți terapeutice

Nectarul zeilor, așa cum este supranumită mierea, are efecte terapeutice cunoscute încă din antichitate. Proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii o fac un remediu eficient pentru răni, arsuri și ulcere. Anumite tipuri de miere sunt cunoscute, de asemenea pentru că au efecte antivirale şi antimicrobiene, fiind remedii pentru atenuarea gâtul inflamat şi a tusei.

Numeroase studii au demonstrat efectele pozitive ale consumului de miere în raport cu zahărul. Cu toate că mierea nu este dăunătoare, trebuie utilizată cu moderație pentru că aduce în dietă un aport substanțial zaharuri și calorii.

Ema P.

Jurnal Spiritual

Citiți și Conserve cu miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here