Știința memoriei

0
190

memoCercetătorii ar putea fi capabili să îmbunătățească memoria prin descărcarea unor impulsuri magnetice pe scalp pentru a modifica activitatea neuronală la suprafața și în profunzimea creierului.

Când ceva nu funcționează așa cum trebuie cu neuronii centrali situați mai adânc în creier, oportunitățile de tratament sunt limitate. O metodă destul de rar utilizată ar putea fi stimularea directă, dar pentru asta este nevoie de o intervenție chirurgicală de implantarea a electrozilor care este destul de riscantă. În plus impulsurile magnetice sau electrice aplicate la craniului ajung doar  în regiunile ultraperiferice ale creierului. Dar rețelele neuronale oferă o nouă posibilitate prin care se poate modifica neinvaziv activitatea neuronilor la suprafața creierului pentru ca indirect să se ajungă la regiuni ale creierului profunde, cu care acestea sunt conectate.

Urmând această idee, Joel Voss, neurolog la Universitatea Northwestern Feinberg și colegii săi au efectuat stimulare repetitivă magnetică transcraniană (rTMS), pe subiecți care au dat apoi  teste pentru verificarea memoriei.

În cadrul experimentului, cercetătorii au aplicat rTMS pe o zonă de la suprafața creierului, fiecărui participant pentru a determina existența unor legături active cu zona profundă a hippocampusului, parte a creierului care este implicată în formarea și organizarea memoriei asociative.

Timp de cinci zile la rând, participantii au primit o mie șase sute de impulsuri magnetice pe partea stângă a capului, într-un proces care a durat douăzeci de minute și a produs doar o senzație de atingere ușoară la suprafața scalpului.

Înainte, în timpul și după săptămâna în care a avut loc experimentul, cercetătorii au testat capacitatea participanților de a-și aminti un cuvânt asociat cu un chip aleator și au scanat prin rezonantă magnetică nucleară functională, creierele participanților pentru a verifica modificările de conectivitate.

Voss și colegii săi au constatat că memoria s-a îmbunătățită în urma rTMS.  Cercetătoarea a declarat la finalul studiului că cei doisprezece subiecți au fost capabili să își amintească mai multe cuvinte, după săptămâna de stimulare.

Din datele obținute, Jane Wang, autoarea studiului a afirmat că rezultatele au încurajat echipa să continue experimentul și cu alți subiecți. Efectele obținute au confirmat rezultate inițiale. Ea spune că în datele obținute s-a observat o creștere a fluxului sanguin în hippocampus și în cele patru regiuni cu care acesta a interacționat, sugerând că după stimulare conexiunile dintre aceste regiuni și hippocampus au devenit mai puternice. În acest context Colin Hawco, profesor la Universitatea din Toronto și psiholog la Centrul pentru Toxicomanie și Sănătate Mintală a declarat că rTMS nu modifică doar activitatea creierului ci schimbă modul cum zonele acestuia comunică între ele, ceea ce este o dimensiune importantă a funcționării creierului.

 Michael Fox, neurolog la Harvard Medical School, împreună cu colegii săi, au folosit stimularea profundă a creierului (DBS) și stimularea magnetică transcraniană pentru a trata paisprezece afecțiuni. În cadrul cercetărilor, situații în care DBS a fost eficace au fost conectate funcțional cu situații unde și rTMS a fost eficace, sugerând că zonele de adâncime și de suprafață ale creierului sunt pur și simplu diferite noduri din cadrul aceleiași rețele.

Până în prezent, singura utilizare pe care Food and Drug Administration a confirmat-o este utilizarea rTMS în tratamentul depresiei, dar Fox și alți cercetători studiază și alte aplicații ale stimulării neinvazive a creierului.

Rezultatele obținute de Wang sugerează că această tehnică ar putea fi de ajutor în tratamentul bolii Alzheimer, dar ea avertizează că cercetarea este încă într-un stadiu preliminar.

 Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here