Știați că… Egiptul este a doua ţară ca număr de locuitori din Africa ?

0
361
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Egiptul este a doua ţară ca număr de locuitori din Africa după Nigeria și se găseşte în nord-estul Africii. Majoritatea oamenilor trăiesc pe doar 4% din suprafaţă.
Majoritatea egiptenilor trăiesc în jurul Deltei Nilului şi de-a lungul Canalului Suez, legătură maritimă importantă pentru comerţ. Fluviul Nil, controlat de Marele Baraj Assuan, asigură pământ fertil de-a lungul graniţei Egiptului cu Sudan, în partea de sud, până la Marea Mediterană în nord. Principalele oraşe egiptene sunt capitala Cairo şi portul Alexandria, două dintre cele mai mari oraşe ale Africii.

Suprafaţa: 1.001,450 km
Populaţie: 64,791,891 loc.
Capitala: Cairo
Limba: arabă
Moneda: lira egipteană

Regiuni deşertice

Pe fiecare parte a Nilului se întind două deșerturi, care acoperă împreună mai mult de 90 de procente din suprafaţa ţării – Deşertul Vestic, plat şi Deşertul Estic, deluros, care mărgineşte Marea Roşie.

Viața agricolă

Agricultura este cea mai importantă ramură economică a țării, în care lucrează peste o treime din egipteni. Fermierii numiţi fellahin cultivă bumbac, porumb şi orez, în delta fertilă a Nilului. Industria manufacturieră se dezvoltă, iar turiştii atraşi de ruinele antice aduc venituri multor egipteni. Exporturile principale sunt cele de bumbac, petrol şi îmbrăcăminte.

Populaţia musulmană

Majoritatea egiptenilor descind din poporul Egiptului antic sau din arabii care au invadat Egiptul în sec. al VII-lea. Peste 30% din populaţie este musulmană.

Egiptul astăzi

Egiptul a făcut parte din Imperiul Otoman din 1517 până in 1922. Englezii au controlat Canalul Suez şi au avut putere administrativă în țară, din anii 1880, până în 1950. Începând din anii 1980, Egiptul şi-a extins legăturile cu alte ţări arabe, ca Arabia Saudită.

 

Comercianţii, ca de exemplu acest om care vinde ierburi şi ceai, își expun marfa în pieţe stradale, numite bazaruri.

Principalul port al Egiptului, Alexandria, a fost cel mai mare centru comercial al lumii acum 2000 de ani.

Bărci din lemn, cu pânze triunghiulare, numite feluci, transportă marfă şi pasageri de-a lungul Nilului.

 

Enciclopedia copiilor

 

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here