Stejarul de la Borniş, monument al naturii

0
388

Arborele din judeţul Neamţ este o mărturie vie a existenţei codrilor seculari pe aceste locuri. Oamenii de ştiinţă spun că stejarul are circa 200 de ani, dar localnicii sunt convinşi că e de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Printre puţinii arbori declaraţi monumente ale naturii în judeţul Neamţ se numără un stejar secular din localitatea Borniş, comună Dragomireşti. Oficial, copacul are vreo 200 de ani, dar localnicii cred că e mult mai bătrân, de pe vremea lui Ştefan cel Mare. „Stejarul este de pe timpul lui Ştefan cel Mare, aşa vorbeşte toată lumea. Pe la 1870 era tot aşa.“, spune, convins, Neculai Burduja. Neculai este un bornişean revenit de 11 ani în sat după ce a fost asistent medical în Iaşi.

Înconjurat de legende, Stejarul se înalţă la marginea unui drum de ţară, lângă o cârciumă. Acolo, cei care au mai rămas prin sat se întâlnesc şi deapănă amintiri.

Asistentul medical pensionar ne spune că localitatea, mândră înainte de colectivizare, cu oameni gospodari, proprietari de pământuri îndestulătoare, mai are acum circa 60 de familii; oficial, sunt 118 persoane cu drept de vot. „Dintre acestea, multe au plecat însă la muncă prin alte părţi. Acum, vârsta medie depăşeşte 70 de ani “, apreciază Neculai Burduja.

Specialiştii spun că stejarul are circa 25 de metri înălţime, diametrul trunchiului este de 1,4 metri, iar al coroanei de circa 15 metri.

Stejarul este o mărturie a vremurilor în care ţinutul era acoperit de păduri seculare; el este privit cu mult respect de localnici şi a dat naştere unor legende. „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un localnic tembel a tăiat una din cele două ramuri ale copacului şi a încărcat nouă care de lemne, de unde i s-a tras şi o boală.

Acum stejarul s-a refăcut. Partea de la deal se observă şi că e mai puţin rămuroasă “, ne explică Neculai Burduja. Bărbatul este mândru că un frate de-al tatălui său, Constantin Burduja, a fost ctitor al noii Grădini Botanice din Iaşi. La umbra stejarului se află o masă de lemn înconjurată de trei bănci. O placă prinsă într-un cadru metalic informează că amenajarea a fost finanţată de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, în cadrul unui proiect pentru care şi-au unit forţele asociaţii din Alba Iulia, Piatra Neamţ şi Dragomireşti. Arborele secular se află la circa 26 de kilometri de Piatra Neamţ.

Ca să ajungi la el, de pe drumul Girov – Hanu Ancuţei, în centrul localităţii Vad, trebuie să faci la dreapta. Drumul trece apoi pe lângă Primăria Dragomireşti, de unde trebuie continuat înainte, spre satul Borniş. La ieşirea din Dragomireşti se termină şi asfaltul, dar drumul de ţară este pietruit şi nu pune probleme.

Sursa adevarul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.