Steaua Scholz a străbătut Sistemul Solar

0
170

Un grup de astronomi din SUA, Europa, Chile și Africa de Sud au stabilit că în urmă cu 70 mii ani o stea slabă, descoperită recent este posibil să fi trecut printr-un nor îndepărtat de comete a Sistemului Solar, Norul Oort.

steaNici o altă stea sau grup stelar nu este cunoscut  să se fi apropiat vreodată de sistemul nostru solar atât de aproape; este  de cinci ori mai aproape decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, aflată la 4,2 ani-lumină distanță

Cele mai multe corpuri stelare își mențin distanța față de Soare constantă. Stele Scholz, aflate la douăzeci de ani-lumină distanță în constelația Monoceros sunt o excepție, conform https://www.sciencenews.org/ .

Acum aproximativ 70.000 de ani, sistemul binar a venit la o distanță de circa 0,8 ani-lumină mai aproape de Soare, potrivit unui raport publicat pe 12 februarie în Astrophysical Journal Letters.

Când steaua Scholz a început să se apropie de sistemul nostru solar, a alunecat în interiorul Norului Oor. Acesta este un  înveliș format din trilioane de comete care învăluie sistemul solar. De obicei astfel de întâlniri atât de apropiate pot produce o barieră spre Soare. Acum se pare că sistemul stelei Scholz a avut un impact redus asupra Norul Oort și a protejat interiorul sistemului solar.

În prezent, Steaua Scholz este un disc pitic roșu din constelația Monoceros,  la aproximativ 20 de ani-lumină depărtare.

Steaua pitică și roșie are o masă egală cu aproximativ 8% din cea a Soarelui. Ea este parte a unui sistem binar,  alături de o stea pitică maro, cu  masă egală cu circa 6% din cea a Soarelui.

Stelele maro sunt considerate „stele eșuate”, datorită masei lor prea mici pentru a fuziona hidrogen. Dar ele sunt încă mult mai masive decât planete gigant, precum Jupiter.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here