Explicația științifică a stelei din Betleem

0
381
Steaua Regulus de la BetleemÎn Evanghelia după Matei, evenimentul istoric al nașterii lui Iisus Hristos în Betleemul Iudeii este prezentat în paralel cu apariția unui astru luminos pe bolta cerească, care i-a condus pe magi spre locul exact al nașterii lui Mesia. Exegeții biblici consideră că evanghelistul a menționat acest detaliu pentru a sublinia încă o dată originea divină a Pruncului Iisus. Oamenii de știință au căutat să ofere răspunsuri extrem de variate, ajungând chiar la explicația fenomenului luminos prin apariția unui OZN. Însă una dintre teoriile prezentate în lumea științifică pare cea mai argumentată și mai aproape de adevărul evanghelic.

Această stea specială i-a condus pe magi de la răsărit către Ierusalim și apoi spre staulul din Betleem, fără ca regele Irod să înțeleagă și să cunoască acest lucru. În Antichitate, apariția unei astfel de stele luminoase era cel mai adesea asociată cu nașterea unui rege. Conform site-ului www.historia.ro, evenimentul astronomic neobișnuit ar avea în centru o conjunctură specială a planetei Jupiter cu steaua Regulus din acel timp. Un software special creat a reușind să simuleze configurația cerului din Betleem de acum două milenii.

Conjunctia lui Jupiter cu steaua Regulus

Mark Thompson este membru al Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie. El consideră că evenimentul ceresc a fost interpretat de astrologii vremii conform concepțiilor dominante în cultura lor. Cercetătorul a descoperit că  între luna septembrie a anului 3 î. Hr. și luna mai a anului 2 î. Hr. au avut loc trei așa-numite conjuncții, care au implicat planeta Jupiter și steaua Regulus. Cele două corpuri cerești au trecut la mică distanță unul de celalalt. Planeta Jupiter a depășit steaua Regulus, mișcându-se spre răsărit ca de obicei; ulterior a părut că își schimbă direcția, mergând spre vest; apoi, printr-o nouă schimbare aparentă de direcție, să se îndrepte iar spre est, trecând, pentru a treia oară, pe lângă steaua Regulus.

Cele trei conjuncții s-au datorat aparentei schimbări de direcție a planetei Jupiter. Planeta, din cauza mișcării de revoluție mai lente, este depășită de Pământ din când în când. Se presupune că magii ar fi fost zoroastrieni. In tradiția lor Jupiter este „regele planetelor”, iar Regulus – „rege printre stele”, conjuncția creată în acel moment a fost interpretată ca semn al nașterii unui important rege în apropiere de Ierusalim.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.