Statuetă din os veche de 20.000 de ani, descoperită în Piatra Neamț

0
121
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ef49ccd0-2db1-11e4-83a1-53f35ca74587_179709644O statuetă din os, veche de 20.000 de ani, a fost descoperită marți de o echipă de arheologi dâmbovițeni în situl Poiana Cireșului din Piatra Neamț, a anunțat responsabilul de șantier din sit. Descoperirea are o importanță mondială, spun arheologii, în condițiile în care foarte puține statuete de o asemenea vechime au fost găsite pe glob.

 „Chiar astăzi (marți, n.r.) am descoperit o statuetă din os, este prima statuetă de paleolitic descoperită în România. Statueta provine dintr-un nivel de 20.000 de ani, asta însemnând ultimul maxim glaciar, nivelul este specific unor vânători de ren. Așezarea este exact focusată pe așa ceva, pe vânătoarea renului din ultimul maxim glaciar”, a declarat dr. Elena-Cristina Nițu, responsabilul de șantier, potrivit agerpres.ro.

 Arheologii subliniază importanța descoperirii statuetei, pe plan mondial fiind cunoscute puține astfel de obiecte. „Sunt foarte puține statuete de 20.000 de ani vechime care au fost descoperite în Europa și Asia (…) Statueta de aici are exact caracteristicile gravețianului estic, este similară cu ce s-a descoperit în așezări din Rusia”’, a explicat Elena-Cristina Nițu.

În aceeași zi, în situl din Piatra Neamț s-au mai găsit un pandantiv din dinte de vulpe și o rondea perforată care se purta pe veșminte. Descoperirile vin la numai două săptămâni după ce aici a fost găsit și un pandantiv de piatră vechi de 20.000 de ani. Cercetările de la Poiana Cireșului se desfășoară sub egida Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, cu participarea studenților Universității Valahia din Târgoviște.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here