Enciclopedia naturii – Stațiunea Techirghiol

0
760
La 2,5 km distantă de Eforie Nord se află stațiunea balneoclimaterică Techirghiol de interes general.

Techirghiol 1Techirghiol, situată pe malul nord-vestic al lacului omonim. Lacul Techirghiol, cel mai sărat de pe litoralul românesc şi cel mai bogat în nămol sapropelic, complet izolat de mare printr-un cordon de nisip lat de 300 m, ocupă suprafaţa de 11,6 km2. Nivelul apei este cu aproape 1,5 m sub nivelul mării, iar adâncimea maximă a lacului atinge 9,75 m.

În acest rezervor natural de apă, de cinci ori mai sărată decât apa mării, se formează permanent depozite de nămol sapropelic, compus din elemente organice amestecate cu substanţe minerale. Resturile organice ale florei şi faunei moarte se depozitează pe fundul lacului. Aici ele sânt supuse unor procese de transformare ce dau naştere unor cantităţi apreciabile de hidrogen sulfurat şi sulfura de fier coloidal, elemente componente ale nămolului. De remarcat ca specialiştii apreciază rezerva de nămol a Lacului Techirghiol la peste 1 000 000 tone.

Fauna marina

Dintre speciile de plante care participă cu un procent important în elementele organice ale nămolului, amintim Cladophora. Ea formează adevărate câmpuri plutitoare pe suprafaţa lacului, favorizînd dezvoltarea a milioane de larve şi insecte, care cad la fund o dată cu scuturarea acestor „insule” de vegetaţie. Dintre reprezentanţii faunei cităm crustaceul Artemia salina, de culoare roşcată, ce trăieşte sub formă de colonii. În unele perioade ale anului, dezvoltarea lui este atât de mare încît constituie autentice bancuri la ţărm.

Eforia Spitalelor Civile

Cele dintâi amenajări la actuala staţiune datează de la sfârşitul secolului trecut. In anul 1892, s­-a inaugurat hotelul Hagi Pândele, peste şapte ani, în 1899, începând să funcţioneze şi primul spital de recuperare, deschis de către Eforia Spitalelor Civile. Precizăm, de asemenea, că la Techirghiol, pentru prima dată pe litoralul românesc, a început să fie practicat, din anul 1952, sistemul împachetărilor cu nămol.

Climat de litoral marin; temperatura medie anuală este de 11°C iulie, 22—23CC, iar în ianuarie 0,5°C); precipitaţiile medii anuale sub 400 mm.

Factori naturali de cură: apa sărată, concentrată, a Lacului Techirghiol; nămolul sapropelic extras din lac; bioclimat excitant de stepă cu influenţe marine.

Indicaţii: afecţiuni reumatismale, afecţiuni post-traumatice afecţiuni ale sistemului nervos central, afecţiuni asociate.

”România, o enciclopedie a naturii”, Ion Mantea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.