Staţia Spaţială Internaţională, la 20 de ani de la lansare

0
155
Staţia Spaţială Internaţională, la 20 de ani de la lansare
Staţia Spaţială Internaţională, la 20 de ani de la lansare

Staţia Spaţială Internaţională, la 20 de ani de la lansare

În 20 noiembrie, 2018, Staţia Spaţială Internaţională a implinit 20 de ani de la lansare. Aniversarea este una cu atât mai remarcabilă, cu cât se știe că este un exemplu de colaborare dintre savanți din toată lumea.

ISS a fost construită, dotată şi operată de un parteneriat între Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada şi Europa.

Antimateria și materia neagră

În cele două decenii de existență, stația a generat nenumărate momente memorabile. Unul dintre cele mai interesante experimente este Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Este vorba despre un modul aplasat pe ISS cu scopul de a măsura antimateria în razele cosmice şi de a identifica materia neagră.

În 2003, cercetării au anunţat că au descoperit primele indicii ale existenţei materiei negre, însă au nevoie de mai multe analize pentru a duce experimentul la bun sfârşit.

Staţia Spaţială Internaţională

Primul modul, Zarya, a fost lansat de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan pe orbita inferioară a Pământului, având la bord o rachetă rusească Proton. A urmat apoi instalarea unităţii europene pentru cercetări comerciale, cunoscută sub numele de Cuburile ICE.

Staţia Spaţială Internaţională pluteşte pe orbită la 400 de km deasupra Pământului şi înconjoară planeta la fiecare 90 de minute, cu o viteză de aproximativ 28.000 km/h.

ISS este construită din numeroase module indepedente care pot fi cuplate şi, respectiv, decuplate în orice moment fără a afecta funcţionalitatea ansamblului.

15 module presurizate

De asemenea, beneficiază atât de module presurizate, unde astronauţii pot locui fără costume spaţiale, cât şi din module nepresurizate, unde utilizarea costumelor este obligatorie.

La 20 de ani de existență, ISS are 15 module presurizate, dintre care şapte aparţin Statelor Unite, cinci Rusiei, două Japoniei şi unul Agenţiei Spaţiale Europene.

Pe lângă module Stația este dotată și cu panouri solare pentru alimentarea cu energie, iar o navetă spaţială Soyuz este ataşată în permanenţă la ISS pentru a asigura evacuarea astronauţilor de la bord în cazul producerii unui accident.

Cât un teren de fotbal

Datorită dimensiunilor, Staţia Spaţială Internaţională este asemănată cu un teren de fotbal: lungime de 108.5 metri, lăţime de 72.8 metri şi înălţime de aproximativ 20 de metri.

În total, suprafaţa modulelor presurizate este de 837 de metri pătraţi, în timp ce masa staţiei atinge valoarea impresionantă de 450 de tone.

Citește și:

CIMON, supranumit ”creierul zburător”, pe Staţia Spaţială Internaţională | FOTO
NASA vrea internet în tot Sistemul Solar. Primul pas a fost făcut: Stația Spațială Internațională
NASA, 60 de ani de la începerea activității: Pioneer 1, primul pas al omului pe Lună
Misterele Terrei. Marile provocări ale ştiinţei – ISS, visul omenirii despre o „insulă în Cosmos”

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.