Alimente care nu există în alimentația omului sănătos

0
261

Michel de Montaigne spunea că „Sănătatea este darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura știe să-l facă”. Grija pentru păstrarea stării de sănătate este primordială în zilele noastre. Alimentația are un rol vital în ceea ce privește starea de sănătate. Specialiștii în nutriție oferă periodic noi informații despre ce și cât ar trebui să mâncăm și despre ce ar trebui să evităm ca să ne păstrăm starea de sănătate la cote ridicate.

Ultimele cercetări în domeniu, efectuate de o echipă din cadrul Universității McGill, publicat în revista Psychological Science a scos la iveală faptul că suntem atrași în mod automat de alimentele bogate în calorii, pe care le considerăm mai gustoase. De asemenea, se pare că alimentația nesănătoasă, cunoscută și sun denumirea de junk food, creează dependență.

alimente nocive pt starea de sanatateAșadar o alimentație pentru a ne intretine starea de sănătate înseamnă autodisciplină și alegeri potrivite.

Începem să ne gândim la o alimentație care să ne întrețină starea de sănătate și să ne ofere energie și vitalitate cu o serie exemple de alimente pe care mulți dintre noi le utilizăm zilnic, dar care aduc prejudicii organismului uman, fiind considerate toxice conform scmp.com/. Recomandarea specialiștilor este să le excludeți cât mai curând posibil din obiceiurile alimentare.

Pâinea albă 

Un aliment nelipsit de pe mesele românilor. Nutriționiștii atrag atenția asupra valorii sale nutritive, care este aproape nulă. Este fabricată din făină albă rafinată și conține o aditivi și agenți de conservare care pot afecta grav sănătatea. De asemenea consumată zilnic, în cantități mari, se face vinovată de apariția supraponderalității și obezității.

Studii recente au demonstrat faptul că produsele făinoase rafinate afectează sănătatea tenului, pot agrava acneea și pot produce alergii.

paineAlcoolul

Un alt dușman de temut al sănătății este alcoolul, acesta fiind considerat o substanță cu potențial hepatotoxic. Metabolizarea acestuia consumă peste optzeci de procente din necesarul de oxigen al ficatului iar consumul pe termen lung poate duce la hepatita cronica, ciroza hepatica sau chiar la accident vascular cerebral sau miocardic.

Pe termen scurt, specialiștii spun că alcoolul produce deshidratarea și pierderea elasticității pielii și accelerează procesul de îmbătrânire.

alcoolZahărul alb

Nemții l-au supranumit „moartea albă”. Zahărul alb, rafinat, căci de el este vorba este o substanță chimică obținută industrial și deci, complet artificială.

Dr. Llaila O. Afrika spunea despre zahăr că „este dulce, este delicios, dar este un drog!”. Cercetătorii au demonstrat că această substanță nelipsită astăzi din alimentația noastră, intervine în funcționarea normală a creierului, acționând asemănător opioidelor.

La nivelul corpului când consumăm zahăr sau alimente bogate în zahăr, acesta este descompus în glucoză și fructoză. Glucoza în exces crește nivelul insulinei din sânge ceea ce duce la probleme de sănătate precum creșterea în greutate, hipertensiune arterială, boala „ficatului gras” dar și dereglări hormonale.

Zahărul alb afectează dantura, produce îmbătrânire celulară și intervine în producția de colagen, proteină care oferă elasticitate și fermitate pielii.

Carnea procesată!

Uitați de carnea procesată! Deși se găsește în felurite forme, din abundență în galantare și este consumată de o bună parte a populației, studiile recente au arătat că se face vinovată de apariția bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și crește riscul de deces timpuriu.

Aceste produce conțin, printre altele și o cantitate mare de nitrați, substanțe care intervin în secreția de insulină, afectând cantitatea de glucoză din sânge.

carneSosul de soia

Nelipsit din bucătăria asiatică, sosul de soia, trebuie evitat ne sfătuiește Ashley Lied, specialist în nutriție și sport. Conform acesteia o lingură de sos de soia conține aproape un gram de sodiu, ceea ce înseamnă jumătate din doza zilnică recomandată. O concentrație mare de sodiu în sânge poate determina retenție de apă și hipertensiune arterială. Putem înlocui sosul de soia cu plante aromatice și condimente naturale.

Se vorbește foarte mult astăzi de alimente procesate, modificate genetic sau produse artificial în sere și cu conținut mare de substanțe chimice. Însă cu cât se vorbește mai mult de alimentație sănătoasă, cu atât mai dificil este să faci o alegere corectă. Totul ține însă de educație. Ne putem informa și putem învăța cum să ne formăm deprinderile unei alimentații sănătoase.

Între timp nu uitați să excludeți, pe cât posibil, din dietă: fast food–ul, prăjiturele și dulciurile, popcorn–ul pregătit la micounde, alimentele congelate, băuturile carbogazoase, chipsurile și biscuiții, îndulcitorii artificiali și grăsimile saturate. Desigur, este mai ușor de zis decât de făcut. Dar scopul este, în primul rând să conștientizați faptul că ele aduc, pe termen lung, multe efecte nedorite asupra calității vieții, căci așa cum spunea dr. Gillian McKeith „ești ceea ce mănânci”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.