Cei mai mari monoliți din lume

0
636
Termenul „monolit” provine din grecescul monolithos format din mono– „unu” sau „unic” și Lithos „piatră”.

Conform geologilor, găsirea celui mai mare monolit este înt-o oarecare măsură problematică, deoarece termenul „monolit” este oarecum ambiguu.

Specialiștii folosesc și termenul  german de „inselberg” pentru a se referi la „un deal”,  „o stâncă izolată”  sau „o formă de relief reziduală”, care se ridică brusc deasupra zonei înconjurătoare,  cu toate că nu fiecare inselberg este un monolit.

În acest context publicația online Touropia a realizat topul celor mai mari zece monoliți din înreaga lume, refrindu-se la caracteristici  geologice, cum ar fi un munte, sau o singură piatră masivă sau la o formațiune stâncoasă.

Pena de Bernal

stânca-monolitPeña de Bernal, „Bernal Peak” este cel mai mare monolit din Mexic, situat în San Sebastian Bernal, un oraș mic din statul Queretaro. Roca se ridică la peste 350 de metri deasupra orașului. Ea s- a format în urmă cu aproximativ 100 de milioane ani, în timpul perioadei Jurassic. Atunci era, conform specialiștilor,  de cel puțin trei ori mai înaltă decât în ​​prezent.

Rock of Gibraltar

mono2Stânca Gibraltar este un teritoriu de peste mări al Regatului Unit, situată în sudul Spaniei, la granița cu Africa, la intrarea în Marea Mediterană. Monolitul marin de calcar, înalt de 426  metri găzduiește 27. 800 gibraltarieni și 250 de maimuțe Barbary, singurele primate săbatice din Europa. În mitologia greacă Gibraltar a fost unul dintre Coloanele lui Hercule, care a marcat marginea Mediteranei. Aceasta a indicat limita extremă a „lumii cunoscute”.

El Capitan, Yosemite

mono3Unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Parcul Național Yosemite, este monolitul de granit El Capitan, care se ridică aproape 910 de metri,  în  Valea  Yosemite. Este o provocare pentru alpiniștii experți.  În 1958, Warren J. Harding, Wayne Merry și George Whitmore au fost primii care escaladat El Capitan,  folosind frânghii, pitoane și spituri.

Torres del Paine

mono4Torres del Paine este un parc național situat în sudul extrem al statului Chile, în Patagonia cu  munți, lacuri și ghețari. Piesa centrală a parcului sunt cele trei turnuri  „Torres del Paine“  un munte de granit, cu trei vârfuri aciculare, modelate de-a lungul timpului de gheață; ele au înălțimi cuprinse între 2600 și 2850 metri.

Ben Amera

mono5Ben Amera, cel mai bine păstrat secret al Mauritaniei, ascuns în deșert, așteaptă să fie descoperit de turismul în masă. Potrivit unor surse, este al doilea cel mai mare monolit din lume, după Uluru. Ben Amera este situat la 5 km de Tmeimichat; acesta este un mic sat aflat pe traseul trenului care traversează deșertul, între Nouadhibou și Zouerate.

Devils Tower

mono6Înălțându-se la 386 de metri deasupra terenului din jur, Devils Tower este nucleul unui vulcan vechi expus de-a lungul timpului eroziunii. Acesta este situat în Black Hills din ținutul Crook, în nord-estul statului Wyoming. El a fost declarat monument național al Statelor Unite ale Americii în 1906 de președintele Theodore Roosevelt. Muntele a devenit faimos în întreaga lume  în 1977. Atunci a fost ales ca locație pentru întâlnirea dintre extratereștri și oameni, din filmul lui Steven Spielberg,  „Întâlnire de gradul trei”.

Sigiriya

mono7Sigiriya, cunoscută și ca „Lion Rock” (Stânca Leului) un megalit spectaculos de granit roșu înalt de 370 de metri, care domină întreaga junglă. Acesta este unul dintre atractiile turistice majore din Sri Lanka. Roca Sigiriya este, de fapt un „dop” de magmă întarită, rămasă de la un vulcan  antic, erodată de-a lungil timpului, similară cu Turnul Diavolului. Din secolul  al V-lea  î. Hr., stânca a fost folosită ca adăpost pentru un lăcaș de cult, de călugării budisti. Mai târziu a fost transformată într-o cetate de regele Kasyapa.

Sugarloaf Mountain

mono8Sugarloaf Mountain sau „Pao de Acucar” este una dintre cele mai frecvent căutate atracții turistice din Rio de Janeiro. Situat pe o peninsulă care iese din Oceanul Atlantic, în golful Guanabara muntele de granit se ridică la 396 de metri deasupra nivelului mării. O telecabină duce vizitatori  în vârful  stâncii „pâine din zahăr”- Sugarloaf Mountain. De aici pot fi admirate peisajele spectaculoase ale celebrei plaje Copacabana.

Zuma Rock

mono9Zuma Rock , situată în nordul capitalei Nigeriei, Abuja, este ușor de observat pe principalul  traseu turistic ce unește Abuja cu  Kaduna. Deși, ca dimeniuni, are doar o treime din stânca Uluru din Australia, Zuma Rock este de două ori mai înaltă. Ea se ridica la 725 de metri deasupra împrejurimilor. Potrivit unor observatori chipul unei persoane poate fi desluşit  în partea albă situată în centrul stâncii.

Uluru/Ayers Rock

mono10Uluru sau Ayers Rock este unul dintre cele cele mai cunoscute simboluri naturale ale Australiei. Muntele de granit roșu, cel mai mare monolit din lume,  este situat la 335 kilometri la sud-vest  de Alice Springs. Formațiunea de granit roșu are o înălțime de 348 de metri și o circumferință de 9.4 kilometri. Pe parcursul zilei, stânca oferă  un joc spectaculos de culori, nuanțele teracotei modificându-se dramatic de la  tonuri de albastru sau violet, în timpul după-amieze, la portocaliu și roșu aprins la răsăritul soarelui.

Tradus de  Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.