Barcelona, capitala Cataloniei este o destinație perfectă de vacanță, oferind o gama variată de atracții de la monumente la restaurante și plaje. Orașul a devenit unul dintre cele mai populare destinații turistice a Europei datorită locației sale privilegiate, vieții de stradă vibrante, arhitecturii lui Gaudi, bucătării regionale de excepţie și echipei sale de fotbal.
Cu toate acestea în orașul de pe coasta Mediteranei, nu există lăcaşuri de cult, în care creștinii ortodocși pot să se roage sau să mediteze la responsabilităţile lor scripturale.
În Barcelona există diferite biserici creștin ortodoxe aparținând unor comunități care își duc viața, departe de casă, pe aceste meleaguri, Biserica Sfântul Nectarie a Greciei, Biserica Sfântul Nicolae a Rusiei, Biserica Maicii Domnului a Bulgariei sau Biserica Protecția Maicii Domnului care face parte din Episcopia Ortodoxă Sârbă a Franței.
În afară de aceste biserici ortodoxe, există un proiect pentru construcția unei noi biserici ortodoxe, „Sfântul Gheorghe” sau „San Jorge” în spaniolă. Aceasta va fi prima biserică ortodoxă românescă din Barcelona, cu capital integral privat.
Construcția bisericii a început în septembrie 2011 și ar trebuit să dureze 18 luni, dar a fost oprită din lipsă de fonduri, după cum informează lavanguardia.com/. Părintele paroh Aurel Bunda a precizat că la construția edificiului de cult au participat, pe lângă donatori, și Guvernul Românei împreună cu Patriarhia Ortodoxă Română, cu aproximativ jumătate din sumă.
Finalizarea construcției lăcașului de cult este așteptată, cel mai târziu, la finalul lunii octombrie a acestui an, după cum a declarat preotul paroh.
Proiectul implică un ansamblu alcătuit din trei clădiri diferite, biserica propriu-zisă și o clădire de servicii unde se vor desfășura activități social-culturale unite printr-un subsol comun.
Edificiul de cult, construit în stil bizantin cu influență pregnant românească poate adăposti până la 300 de persoane în interior și este alcatuit din pridvor, pronaos, naos și altar.
Naosul este acoperit cu o serie de arce încrucisate pe două niveluri care se termină cu o turlă încoronată de cupola cu imaginea Pantocratorului. Se prevede ca interiorul să fie pictat cu fresce, după cum informează bisericabarcelona.es/.
Frescele bisericii și elementele decorative au o profundă semnificație ortodoxă și vor fi realizate și inspirate din stilul brâncovenesc, „sperăm să dureze 500 sau 1000 ani!” a declarat preotul paroh.
Aşezământul ocupă o parcelă de 400 mp pe strada Calle Capella 25-29, 0804, proprietate cumpărată de Parohia Româna Ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din Barcelona în anul 2007.
Conform ultimelor statistici, efectuate în prima jumătate a anului 2013, în Barcelona trăiesc aproximativ 7.300 de români iar în regiunea catalană aproximativ 105.500.
Din anul 2000, de când locuiește aici, părintele Auren Bunda a desfășurat numeroase activități sociale și culturale orientate către imigrantii români din Barcelona, după cum informează site-ul oficial al parohiei. Dar din lipsa spațiului acestea au fost restrânse. Noul spațiu prevede două săli care pot fi folosite în acest scop. De asemenea va fi organizată și o mică bibliotecă, pentru care parohia are deja 20.000 de cărți, dar pentru care până acum nu a dispus de spațiu.
În prezent, comunitatea ortodoxă română se reunește într-o capelă cedată de Parohia Sant Ferran, în Gran Via de les Corts Catalanes, nr. 406, neîncăpătoare pentru cei 300 de credincioși dornici de a participa, în fiecare duminică la slijbele bisericii. Și, deși este un spațiu împodobit cu elemente elemente distinctive ale spiritualităţii ortodoxe, acesta este totuși un spațiu nepotrivit.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual