„Dialog imaginar cu Anton Pann”, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

0
196
„Dialog imaginar cu Anton Pann” Marți, 12 mai 2015, la ora 19.00, la Radio România Cultural Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră absolută spectacolul „Dialog imaginar cu Anton Pann”, scenariu radiofonic de Pușa Roth. Muzică originală de George Marcu. Regia artistică a lui Vasile Manta. În rolul lui Anton Pann: Mihai Mălaimare.

Spectacolul va fi difuzat în reluare sâmbătă, 16 mai 2015, la ora 23.00, la Radio România Internațional, informează Radio România Cultural.

Figură emblematică a culturii române din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Anton Pann (1796–1854) și universul creației sale reprezintă subiectul scenariului scris special pentru Teatrul Național Radiofonic de Pușa Roth.

Autoarea reconstituie atmosfera deceniilor de mijloc ale acestui secol. Ea porneste de la „Povestea vorbei” și „Spitalul amorului”; foloseste episoade biografice care dau un plus de farmec textului dramatic (de exemplu, cele trei căsătorii ale lui Anton Pann; drumurile sale prin țară, relația cu biserica). Textul are forma unui dialog la o șezătoare, eveniment obișnuit în lumea lui Anton Pann. Din acesta nu lipsește umorul specific acestui scriitor și muzician. Personajul Anton Pann punctează rememorarea episoadelor de viață prin cântece.

Nu este uitat nici episodul legat de compunerea muzicii imnului de astăzi al României, „Deșteaptă-te, române!”.

Formulările cu caracter de proverb și vorbă de duh ale lui Anton Pann, unele dintre ele mai puțin citate în comentarii sau în „folclorul” creat în jurul scriitorului-muzician, sunt folosite cu măsură. Se puncteaza eficient din punct de vedere artistic imaginea personajului și a lumii sale.

Autoarea realizează astfel un portret teatral-radiofonic plin de substanță. Ea se apleaca cu multă sensibilitate asupra lumii pitorești, balcanice din vremea lui Anton Pann, recreat ca seducător personaj de teatru. Scenariul este inedit prin abordare și realizare. El a constituit premisa unui musical de succes, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic.

Muzica originală a lui George Marcu este compusă în stilul epocii; se  porneste de la armonia modală a cântecelor culese sau create de Anton Pann, dar folosind ca versuri fragmente din opera literară a scriitorului, ceea ce constituie de asemenea o noutate.

Rolul lui Anton Pann i-a fost încredințat lui Mihai Mălaimare, actor cu o largă paletă stilistică.

El este excelent în conturarea atât teatrală cât și muzicală a personajului, așa cum se desprinde din dialogul imaginat de Pușa Roth. Alături de Mihai Mălaimare în spectacolul pe care îl veți asculta în premieră absolută la Radio România Cultural: Mircea Constantinescu, Iulia Dumitru, Marius Călugărița, Ion Mărgescu, Ioana Calotă, Julieta Strâmbeanu Weigel, Cristian Simion. Redactor și producător: Costin Tuchilă. Coloana sonoră: Vasile Manta. Regia de montaj: Florina Istodor. Regia de studio: Janina Dicu și Renata Rusu. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. La cobză: Mihai Călușaru. La vioară: Marian Grigore.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.