Declarată specie extinctă de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), specia de broască pictată hula a reapărut, în mod misterios în zona de nord a Israelului, după aproximativ 60 de ani, dovedindu-se un exemplu unic, fără rude apropiate printre alte broaşte vii, potrivit publicaţiei Science Daily.
Brosca pictată hula, Discoglossus nigriventer, a fost catalogată pentru prima dată în anul 1940 când a fost descoperită în Valea Hula din Israel. De atunci, odată cu secarea lacului Ha Hula, în 1950, s-a crezut că micul amfibian a dispărut. Astfel în 1995, broscuţa din grupul Discoglossus a fost declarată de IUCN specie dispărută. Ca urmare, posibilităţile de a afla mai multe despre istoria, biologia şi evoluţia acestei specii, erau considerate a fi pierdute.
Cu toate acestea, o echipa de cercetători israelieni, germani și francezi au publicat în luna iunie a anului 2013, un raport în revista Nature Communications, în care prezentau o analiză ştiinţifică aprofundată a acestui amfibian enigmatic.
Articolul, bazat pe analize genetice ale unor exemplare vii redescoperite şi analize morfologice ale oaselor fosilizate ale unor exemplare dispărute, scoate la ideală faptul că broasca Hula diferă foarte mult de alţi amfibieni cu care se înrudeşte, broaștele pictate care trăiesc în nordul şi vestul Africii.
În schimb, broasca pictată Hula, prezintă asemănări cu o specie de broaşte fosilizate, Latonia, care au fost găsite în Europa, datate în perioada preistorică şi considerate dispărute de mai bine de un milion de ani.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele indică faptul că broasca pictată hula nu este doar o altă specie rară de amfibieni, ci singurul reprezentant al unui grup vechi de broaşte, care au un strămoş comun.
Amfibienii din întreaga lume sunt într-o criză de exticţie. În timp ce se luptă să supraviețuiască, în ciuda pierderii habitatului, schimbărilor climatice, poluării şi exploatării excesive, amfibienii se luptă şi cu ameninţarea unei boli fungice, numită chytridiomycosis.
În prezent experţii estimează că peste 40% de specii de amfibieni sunt ameninţate, la nivel mondial cu dispariţia şi mai mult de o sută de specii au dispărut în ultimele trei decenii.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual
V-ar mai putea interesa şi aceste articole