Spanacul – Previne cancerul și îmbunătățește vederea. Prezentarea plantei, proprietăți, acțiuni și substanțe componente. Preparate din spanac.
„M-am lepădat de la o vârstă fragedă de folosirea cărnii și va veni vreme când oamenii ca mine vor vedea ca pe o crimă uciderea animalelor, la fel cum astăzi considerăm uciderea oamenilor.” (Leonardo da Vinci)
Există anumite legume și verdețuri bune pentru aproape orice. Sunt atât de benefice, încât îți este mai ușor să enumeri bolile în care nu sunt eficiente decât pe cele în care acționează pozitiv. Spanacul este unul dintre aceste alimente-minune. Michael van Straten, medic specializat în terapii complementare, afirmă: „Bolnavii de cancer sau cei care sunt în pericol de îmbolnăvire, cum ar fi fumătorii înrăiți, trebuie să includă în meniu o cantitate mare de spanac.” În stare crudă, cum îl prefer și eu, cu puțină sare, lămâie și ulei de măsline, fiert, sub formă de suc sau infuzie, spanacul acționează pozitiv asupra organismului afectat de:
- anemie
- tuberculoză
- astm bronșic
- gripă
- rahitism
- astenie nervoasă
- epuizare fizică
- insuficiență renală
- afecțiuni ale căilor urinare
- afecțiuni cardiace (hipertensiune arterială, palpitații)
- diabet zaharat
- gută (cu moderație)
- reumatism
- insuficiență hepatică
- obezitate
- hemoragie
- scorbut
Spanacul – descrierea plantei
Plantă erbacee, legumicolă, de aproximativ 60 cm, spanacul are origini persane, fiind adus în Europa de către arabi. În terapie se folosesc frunzele, care se recoltează de două ori pe an, primăvara și toamna, prin tăiere, cu grijă pentru a nu smulge planta cu tot cu rădăcină.
Substanțe bioactive
Frunzele de spanac conțin protide, clorofilă, lipide, glucide, arginină, mucilagii, lizină, spinacine, aminoacizi, vitamine și minerale. Dintre vitaminele ce intră în compoziția spanacului se remarcă A, B1, B2, niacin, vitaminele C, D, E, K. Substanțele minerale predominante sunt: potasiu, calciu, sodiu, fosfor, fier, iod, sulf, cupru, magneziu, mangan.
Citiți și Măcriș – Excelent detoxifiant de primăvară.
Proprietățile spanacului
Datorită abundenței în vitamine și minerale, spanacul este, întâi de toate, un bun vitaminizant, antiscorbutic, antianemic, tonic și mineralizant. Pe lângă aceste proprietăți, frunzele de spanac au rol diuretic, depurativ, antirahitic, nutritiv, fortifiant, hipotensor, tonic cardiac, stimulent pancreatic, vermifug.
Este un aliment indicat pentru copii grație conținutului de fier și vitamina D, substanțe cu impact pozitiv asupra dezvoltării acestora. Cu toate acestea, unii fitoterapeuți și nutriționiști, printre care și Michael van Straten, au rezerve în ceea ce privește calitățile extraordinare ale spanacului, deoarece „cantitatea mare de fier și calciu nu este ușor digerabilă de organism, pentru că spanacul mai conține și o concentrație ridicată de acid oxalic. Acestea se combină cu minerale și sunt excretate apoi ca săruri insolubile.” („Ghidul alimentelor sănătoase” – Michael van Straten). Acidul oxalic irită membrana intestinelor, iar, în doze mari, poate fi fatal. Pe de altă parte, toate excesele pot fi fatale, de aceea se recomandă echilibru.
Concentrându-ne pe aspectele pozitive, spanacul trebuie inclus în dietă de către cei cu disfuncții ale tractului digestiv, de cei cu afecțiuni pancreatice sau cu probleme tiroidiene și suprarenale. Clorofila ia parte la procesul de formare a sângelui, iar vitaminele C și E acționează benefic în cazuri de impotență sau sterilitate. Este un aliment de pus pe lista de cumpărături în orice anotimp, dar mai ales primăvara când organismul are nevoie de regenerare fizică și mentală. Spanacul reface vederea, este recomandat pentru afecțiuni bucale, este eficient în caz de anemie, întărește sistemul nervos, stimulează peristaltismul intestinal, previne apariția și dezvoltarea tumorilor maligne și a cancerului, este un bun detoxifiant.
Preparate din spanac
Decoct din spanac
Se fierb, timp de 15 minute, 60 de grame de frunze de spanac în 300 ml de apă. Cantitatea se bea caldă de-a lungul zilei, câte 100 ml înainte de fiecare masă.
Rețetă recomandată de Joe Wicks, autorul volumului „În formă în 15 minute”
Pui cu spanac, chorizo și mozzarella
Ingrediente:
1/2 lingură ulei de cocos
75 g chorizo, tăiat mărunt
1/2 ceapă roșie, tăiată mărunt
240 g piept de pui fără piele, tăiat în fâșii de 1 cm
sare
piper
4 roșii cherry, tăiate în jumătate
3 mâini frunze de baby spanac
1 bulgăre mozzarella, ruptă în fâșii
20 g muguri de pin
Metodă de preparare:
Se încinge uleiul de cocos într-o tigaie mare la foc iute sau moderat. Se călește chorizo timp de 1 minut. Se adaugă ceapa și se mai călește 1 minut. Se mărește flacăra și se adaugă puiul. Se pun sarea și piperul. Se călește până puiul se pătrunde, cam 3 minute. Se adaugă roșiile și se perpelesc până se înmoaie, apoi se pune și spanacul și se ține, la fel, până se înmoaie. Peste toate acestea se pun fâșiile de mozzarella. Se oprește focul și se așteaptă până se topește mozzarella, apoi se presară mugurii de pin.
Rețetă propusă de Ernst Gunter, „Hrană vie – o speranță pentru fiecare”
Mâncare crudă de spanac și praz
200 g de spanac tânăr se taie în fâșii înguste. 100 g de parte albă de la praz se taie fin. Se amestecă 2-3 linguri de sos de tomate cu puțin mărar și se adaugă în bol. Se presară 2 linguri de alune râșnite.
Cataplasmele călduțe cu frunze proaspete de spanac, fierte în ulei de măsline sau ulei de soia, se aplică pe plăgi, abcese, arsuri și alte afecțiuni cutanate. Câte un pahar de suc din spanac proaspăt, dimineața, reprezintă tonicul ideal. Infuzia dintr-o linguriță de frunze la 200 ml de apă acționează, de asemenea, favorabil pentru organism.
Sănătate vă doresc!
Mihaela Mușetescu
Citiți și În formă în 15 minute – Joe Wicks.