Sonda Messenger s-a prăbușit pe Mercur, la finalul misiunii

MESSENGERSonda Messenger a NASA s-a prăbușit joi pe Mercur, așa cum se prevăzuse, după epuizarea carburantului, punând astfel capăt unei misiuni fructuoase de explorare a celei mai mici planete din sistemul solar, care este și cea mai apropiată de Soare. 

Aparatul a căzut pe solul planetei la 19h30 GMT, a anunțat NASA într-un mesaj pe Twitter. Viteza lui depășea 14.000 de kilometri pe oră.

Lansată în 2004, sonda Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) s-a plasat pe orbita lui Mercur în martie 2011. În 21 aprilie, centrul de control al Laboratorului de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins din Laurel (Maryland, estul Statelor Unite) a efectuat prima din cele patru corectări de orbită. Ultima a fost realizată în 24 aprilie, când s-a terminat aproape tot carburantul — heliu—, a spus Daniel O Shaughnessy, inginer de sistem al misiunii.

“Pentru prima oară în istorie, avem informații despre Mercur care ne dezvăluie o planetă fascinantă din sistemul nostru solar”, spunea săptămâna trecută John Grunsfeld, director pentru misiuni științifice la NASA, relatează Agerpres.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here