Somnul îndelungat, cheia procesului de învăţare

0
138
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Somnul
Somnul îndelungat, cheia procesului de învăţare
Somnul îndelungat reprezintă cheia procesului de învăţare şi a celui de memorare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie şi de cei de la Universitatea Bochum din Germania.

Testele au fost realizate pe un grup de 216 bebeluşi în vârstă de până la 12 luni. Ele au arătat că aceştia erau incapabili să îşi amintească noile cunoştinţe învăţate pe parcursul unei zile dacă nu dormeau suficient de mult la scurt timp după dobândirea informaţiilor, transmite Mediafax, citând BBC.

Cercetătorii britanici şi cei germani sugerează că cea mai bună perioadă pentru învăţarea unor lucruri noi este intervalul de dinainte de somn. Ei au subliniat, de asemenea, importanţa lecturii înainte de a merge la culcare.

Somnul, vital în primii ani de viaţă

De asemenea, experţii consideră că somnul ar fi mult mai important în primii ani de viaţă decât la celelalte vârste.

Oamenii îşi petrec cea mai mare parte a vieţii de bebeluş dormind. Somnul lor este mai îndelungat decât în oricare altă perioadă a vieţii.

Cu toate acestea, autorii studiului spun că “surprinzător de puţine lucruri” sunt cunoscute despre rolul pe care somnul îl are în primii ani de viaţă.

Învăţare eficientă

Ei i-au învăţat pe bebeluşii participanţi la studiu trei lucruri noi. Acestea implicau jocuri cu marionete. Bebelusii aveau varste cuprinse intre între 6 şi 12 luni.

Jumătate dintre bebeluşi au dormit patru ore după ce au învăţat acele jocuri. Ceilalţi fie nu au dormit deloc după aceea, fie au dormit mai puţin de 30 de minute.

În ziua următoare, bebeluşii au fost încurajaţi să repete ceea ce fuseseră învăţaţi.

Să dormi ca un bebeluş

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences. Ele au arătat că sintagma “să dormi ca un bebeluş” este vitală în procesul de învăţare.

În medie, 50% dintre acţiunile învăţate au putut fi repetate dacă bebeluşii au avut parte de un somn substanţial după dobândirea acelor cunoştinţe noi.

În schimb, niciuna dintre acţiuni nu a putut fi repetată în grupul bebeluşilor care nu au dormit deloc sau au dormit foarte puţin.

Mecanismele de formare a memoriei

Un studiu publicat anul trecut a relatat mecanismele de formare a memoriei în timpul somnului. Potrivit acelei cercetări, noi conexiuni între celulele din creier se formează în timpul somnului.

Oamenii de ştiinţă au devenit în ultimii ani tot mai mult interesaţi şi de secretele somnului şi ale memoriei la cealaltă extremă a vieţii, la vârsta a treia.

Cele două procese – învăţare şi memorare – merg mână în mână la vârstnici. Ele stau la baza unor maladii neurodegenerative, precum demenţa. Experţii sunt de părere că o durată mai mare de somn la vârsta a treia ar putea să încetinească procesul de degradare a memoriei.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here