Somnul, esenţial pentru o viață sănătoasă

0
729
somnulCorpurile noastre au nevoie de odihnă și de somn în același măsură în care au nevoie de hrană, de apă și de aer. Iată de ce este vital pentru bună funcționare a organismului, ca întreg dar și pentru bunăstarea personală.

De aceea o echipă de oameni de știință și-au propus să ne arate de ce este important somnul în viața fiecăruia.

Un mod de a reflecta la importanța somnului este cel de a o compara cu un altă activitate care susține bună funcționare a organismului. Este nevoia de a ne alimenta. Foamea este un mecanism de protecţie. Acesta a evoluat pentru a ne asigura consumul de nutrienţii de care corpul nostru nevoie să se dezvolte; să repare țesuturile și să funcționeze corect. Atât nevoia de a mânca cât și cea de a dormi sunt nevoi elementare a corpului uman. Dacă senzația de foame produce disconfort și lipsă de energie lipsa somnului ne face irascibili și morocănoși.

Oamenii de știință au explorat întrebarea de ce dormim din mai multe unghiuri diferite.

Pentru a vedea dacă există similitudini și dacă asta ar putea descoperi ceva despre funcţiile și rolul somnului, ei au examinat, de exemplu, cum reacționează oamenii și alte animale dacă sunt privați de somn. Un alt unghi al cercetării a studiat modul în care dorm oamenii și animalele. Totuși în ciuda cercetărilor și a multor descoperiri făcute, nu s-a găsit răspunsul la întrebarea de ce dormim?

Cercetătorii au dezvoltat mai multe teorii promițătoare pentru a răspunde la această întrebare. Prima dintre ele spune că somnul este un proces teoria adaptiv prin care organismele mari se protejează pe ele însele. Animalele diurne își caută hrana și apă în timpul zilei deoarece se descurcă mai ușor în mediul înconjurător pe lumină. Interesant este că s-a constatat că animale care sunt prădate dorm mai puțin decât prădătorii.

Teoria conservării energiei.

Deși poate fi mai puțin evidentă pentru persoanele care trăiesc în societăți moderne. Aici sursele alimentare sunt la îndemâna oricui. Unul dintre cei mai puternici factori în selecția naturală este concurență pentru utilizarea eficientă a resurselor energetice. Funcția principală a somnului este de a reduce consumul energetic. Cercetările au arătat că metabolismul energetic este redus semnificativ timpul somnului. De exemplu, atât temperatura corpului cât și consumul caloric scade în timpul somnului, în comparație cu starea de veghe.

O altă explicație pentru somn se bazează pe aprecierea conform căreia omul servește la restaurarea elementelor pe care organismul le pierde în timp ce suntem treji. Somnul oferă o oportunitatea organismul pentru se reface și revigora. În ultimii ani, aceste idei au câștigat sprijin și de la datele empirice colectate din studiile pe oameni și animale. Cel mai frapant lucru demonstrat este că la animalele care au fost lipsite cu totul de somn, funcția imunitară a scăzut și ele au murit în doar câteva săptămâni.

Acest lucru este susținut și de constatările că multe dintre cele mai importante funcții de restaurare în organism. Acestea sunt creşterea masei musculare, repararea ţesuturilor, sinteza proteinelor; eliberarea hormonului de creștere apar mai ales, sau doar în timpul somnului.

Alte aspecte pozitive ale somnului sunt legate de funcția cognitivă.

În timp ce suntem treji, neuronii produc adenozină, un produs secundar al activității celulare. Acumularea de adenozină din creier este considerată a fi un factor pe care noi îl percepem că oboseală. Această percepție este blocată până la un anumit nivel de cofeină, care blochează efectele adenozinei.

Cea mai recentă și convingătoare cercetare în domeniu este legată de corelarea dintre somn și anumite schimbări care au loc în structură și organizarea creierului. Acest fenomen cunoscut sub denumirea de neuroplasticitate nu este încă pe deplin înțeles, dar legătura lui cu somnul are mai multe consecințe. Este bine cunoscut faptul că somnul joacă un rol critic în dezvoltarea creierului la sugari şi copii mici.

Sugarii pot dormi până la 13 pe zi iar aproximativ jumătate din acest timp este petrecut stadiul REM, unde care au loc cele mai multe vise. O legătură între somn și neoroplasticitate s-a constatat și la adulți. Acest lucru se vede în sensul că privarea de somn are efecte negative asupra capacității oamenilor de a învăța și de a efectua o anumite sarcini.

Deși aceste teorii rămân nedovedite, știința a făcut progrese în a descoperi ce se întâmplă în timpul somnului și ce mecanisme din corp influențează ciclurile de somn și de veghe.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here