Somnul de după-amiază, mai energizant decât cafeaua

0
69
Translate in

Somnul de după-amiază energizează organismul la fel de mult ca şi cafeaua, dar fără efectele secundare date de cofeină, cum sunt dependenţa și tulburări de somn pe timp de noapte, susţin cercetătorii australieni.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Flinders, atenţia oamenilor care dorm în mod regulat în timpul zilei este mai dezvoltată decât a celor care îşi permit un pui de somn doar ocazional.

Deși nu pare, somnul de după-amiază este foarte popular, aproximativ 50% din oameni dorm după-masă, cel puţin o dată pe săptămână.

Specialiștii au constat că somnul din timpul zilei îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, timpul de reacţie, memoria pe termen scurt, chiar şi starea de spirit.

Și o odihnă de 10-15 minute poate reîmprospăta semnificativ şi îmbunătăți performanţa mentală, iar beneficiul durează câteva ore.

“Un pui de somn este foarte bun pentru că nu ne simţim ameţiţi când ne trezim”, a explicat Dr. Nicole Lovato, care atrage atenția că dacă somnul de după-amiaza este mai lung, cu atât este mai energizant.

Un somn de o oră sau două după-amiaza va influenţa somnul din timpul nopţii, iar dacă putem dormi o oră şi jumătate în timpul zilei, vom avea beneficiile unui somn profund.

Ana Grama