Stadiile somnului…știați că?

0
284

somnulSomnul are mai multe stadii:

Stadiul 0 este un stadiu de veghe relaxată. Electroencefalograful (EEG, un aparat care trasează curenții cerebrali) arată un ritm de zece cicli/secundă, însă, dacă persoana își deschide ochii sau depune efort mintal pentru a rezolva o problemă, ritmul se schimbă.

Stadiul 1 – somnul non-REM

Când persoana adoarme, intră în stadiul 1, care este somnul non-REM, iar electroencefalograma înregistrează curenți rapiți, foarte mici și neregulați. Acesta este un somn ușor și persoana poate fi trezită cu ușurință din acest stadiu.

Cel care doarme trece în stadiul de somn 2 nonREM. Simțurile sunt slăbite în timpul acelei faze, respirația și bătăile inimii sunt scăzute, temperatura, de asemenea, scade și odată cu acestea consumul de oxigen.

După 20 până la 40 de minute de la instalarea somnului, începe stadiul 3. În acest stadiu este greu să-l trezești pe cel adormit, iar procesele ce au loc în corp scad intensitatea în continuare.

Stadiul 4

Acesta începe cam la zece minute după stadiul 3. EEG ne arată în timpul stadiilor 3 și 4 ceea ce numim curenți delta-curenți ampli, lenți, de unul până la doi cicli pe secundă. Stadiul patru este somnul cel mai profund și oricine este trezit în timpul acestui stadiu va fi năuc un timp.

Cam la o oră după ce adoarme, subiectul parcurge rapid același drum în direcție inversă. El trece prin stadiile 3 și 2, pentru ca apoi să intre în REM sau somnul cu vise. Primul somn REM durează numai 5 până la 10 minute. Primul ciclu de somn (stadiile 1, 2, 3, 4, 3, 2 și REM) este parcurs cam în 70-80 de minute după ce subiectul a adormit.

Acest ciclu este parcurs cam de 4-5 ori pe noapte. Al doilea ciclu durează de obicei cam 110 minute și al treilea cam 120 de minute, însă ciclurile finale sunt mai scurte, cam 90 de minute fiecare. Persoana adultă petrece din somnul din stadiul 2 cam jumătate din noapte. Somnul delta și REM compun cealaltă jumătate a nopții.

Regularitatea este, probabil, cheia unui somn bun. Fără o oră regulată de culcare și de trezire, corpul își pierde ritmul normal de creștere și scădere a temperaturii corporale care contribuie la starea de veghe sau cea de somn. Acest program neregulat vă poate face chiar să vă simțiți obosit și neînviorat, după un somn de o noapte. Trezirea la aceeași oră, dimineața, vă va ajuta să adormiți la aceeași oră, seara.

Somnul peste măsură în concedii și la sfârșitul de săptămână vă dereglează ceasul biologic. Aceasta duce la și mai multe probleme cu somnul.

Somnul scurt, în timpul zilei, dereglează, de asemenea, ceasul bilogic, făcând dificilă adormirea în timpul serii.

Trebuie evitat să mergem la culcare devreme. Astfel, persoana va fi probabil incapabilă să adoarmă, se va agita și răsuci în pat, devenind din ce în ce mai îngrijorată cu privire la neputința de a adormi.

Dacă nu reușiți să adormiți, ridicați-vă și citiți sau desfășurați activități relaxante, în liniște, până când vi se face somn. S-ar putea ca în ziua următoare șă fiți somnoros, însă evitați să dormiți ziua.

Nu folosiți medicamente; majoritatea sunt făcute din atihistaminice, analgezice, bromuri; acestea sunt insuficinete și au efecte secundare nedorite.

Tot ceea ce ați făcut, spus, simțit, gândit, mâncat sau băut în timpul zilei are o influență directă asupra momentului culcării. Gândurile o să vă fie îndreptate către ceruri în timpul zilei, să beți și să mâncați spre slava Părintelui vostru iubitor.

Remedii naturale, de Phylis Austin, Agatha și Calvin Thrash

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here