Soluții naturale pentru vene varicoase

0
1311
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

venele varicoaseVenele albastre, umflate, cu nodozităţi, pot „să distrugă” aspectul picioarelor dumneavoastră. Ca să nu mai spunem că provoacă mâncărime şi durere. Există mai multe metode chirurgicale pentru a rezolva această problemă. În general, sunt considerate sigure şi eficiente. Dar multe măsuri mai puţin drastice pot reduce amploarea venelor varicoase şi pot ajuta la prevenirea agravării lor. Pentru început, puteţi mânca mai multe fibre şi face exerciţii de întindere la picioare oricând aveţi ocazia.

 Ce este în neregulă

 „Varicos” se referă la vasele de sânge care sunt dilatate, au noduri şi sunt sinuoase. Și atunci când venele sunt varicoase exact aşa arată. Venele sunt canale cu un singur sens pentru a transporta sângele către inimă. De-a lungul acestora există valve care opresc sângele să o ia în direcţia greşită. Când valvele sunt slăbite, acest lucru se petrece în general la cele de la picioare, unde gravitaţia face ca sângele să stagneze.

Venele se extind, se îngroaşă şi apar nodozităţi. Venele varicoase sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi, în special la femeile însărcinate. Dar persoanele care petrec mult timp în picioare – în special dacă stau nemişcate toată ziua – sunt permanent supuse riscului.

Venele varicoase – Puneți-vă picioarele mai sus

Staţi întins pe o canapea sau fotoliu, cu picioarele mai sus decât nivelul inimii. Problema apare ca rezultat al tendinţei sângelui de a se acumula şi stagna în vene. Dacă staţi cu picioarele sus, aceste zone sunt drenate mai uşor. Dacă faceţi diferite treburi prin casă, luaţi o pauză din când în când pentru această îndatorire de leneveală. Chiar şi la serviciu, puteţi să vă lăsaţi scaunul pe spate şi să staţi puţin cu picioarele ridicate.

Pentru o abordare ceva mai activă, încercaţi acest simplu exerciţiu de yoga: staţi întins pe spate lângă un perete, sprijinindu-vă picioarele de acesta la un unghi de 45° şi ţinând genunchii drepţi. Menţineţi poziţia timp de trei minute, respiraţi profund şi reveniţi.

Citiți și Echimoze.

Oferiți venelor puțin ajutor
Castan sălbatic

Timp de trei luni luaţi 250 mg de castan sălbatic de două ori pe zi. Un remediu tradiţional pentru venele varicoase – şi unul care este recomandat de către experţi în zilele noastre – acesta îmbunătăţeşte elasticitatea venelor şi pare a întări şi valvele acestora. După trei luni de tratament, luaţi doar o dată pe zi.

Gotu kola

Luaţi 200 mg de extract de gotu kola de trei ori pe zi. Această plantă întăreşte pereţii vaselor sanguine şi ţesutul conjunctiv care înconjoară venele. Într-un studiu italian, persoanele care au luat gotu kola au prezentat îmbunătăţiri semnificative ale funcţiilor venelor. Nu luaţi dacă sunteţi gravidă.

Coajă de lămâie

Adăugaţi nişte coajă de lămâie la băuturile din citrice sau la ceai. Coaja conţine o substanţă denumită rutin, o flavonoidă, care ajută la prevenirea scurgerilor din micile vase de sânge.

Vitamina C și flavonoide

Luaţi zilnic vitamina C şi flavonoide. Vitamina C ajută organismul să menţină ţesutul conjunctiv, care vă susţine venele, flexibil şi puternic. Flavonoidele ajută organismul să folosească vitamina C. Luaţi 500 mg de vitamina C şi 250 mg de flavonoide de două ori pe zi, dar reduceţi doza de vitamina C dacă apare diaree.

Consumaţi alimente care conţin compuşii cunoscuţi sub denumirea de complexe oligomerice proantocianidină (COP). Acestea sunt tipurile de flavonoide întâlnite în marea majoritate a fructelor şi le-gumelor, dar în concentraţii mari în special în afine, merişoare şi coacăze – şi de asemenea în extractul de sâmburi de struguri, scoarţă de pin, coacăze negre şi ceai verde. Pot fi luate şi ca suplimente (150 până la 300 mg pe zi). Aceste complexe par a întări vasele de sânge, facându-le mai puţin predispuse la hemoragii. Intr-un studiu, starea venelor varicoase se îmbunătăţise cu 75% la persoanele care luau COP faţă de 41% în cazul celor care nu luau.

Folosiți apa

Lăsaţi să curgă pe picioare apă rece şi caldă. Alternând temperaturile, vasele de sânge se dilată şi se contractă, îmbunătăţind circulaţia. Data viitoare când sunteţi la duş, puneţi duşul pe picioare şi daţi drumul la apă caldă timp de aproximativ trei minute. Apoi treceţi pe apă rece pentru aceeaşi perioadă de timp. Repetaţi de trei ori, încheind cu apa rece.

Citiți și Câteva rețete de ceaiuri binefăcătoare pentru sănătate (II).

Ar trebui să-mi sun doctorul?

Venele varicoase reprezintă mai mult o problemă cosmetică decât una de sănătate. Cu toate acestea, sunaţi-vă medicul dacă apar dureri sau dacă pielea de deasupra unei vene varicoase începe să se exfolieze. Mergeţi imediat la medic dacă o venă se rupe şi sângerează sau dacă mersul devine dureros. Ar putea să se formeze cheaguri de sânge dacă apar edem, durere şi înroşire la unul dintre picioare, aşa că sunaţi-vă medicul chiar în momentul în care observaţi astfel de simptome.

Obțineți ajutor de la ciorapi

Femeile care au vene varicoase minore se simt în general mai bine dacă poartă ciorapi elastici de suport. Aceştia sunt concepuţi pentru a exercita presiune pe picioare, ceea ce ajută la prevenirea umflării venelor. Pot fi achiziţionaţi din farmacii sau magazine.

Dacă venele varicoase sunt mari, veţi avea nevoie de ciorapi compresivi. Aceştia sunt strâmţi la glezne şi ceva mai largi în sus pe picior. Presiunea gradată favorizează circulaţia sângelui prin vene către inimă. Aceşti ciorapi speciali sunt vânduţi în magazinele de produse medicale şi unele farmacii, sau îi puteţi comanda din cataloguri online. Pentru femei, tipul dres este cel mai eficient. Multe companii au ciorapi care se lărgesc la talie pentru a putea fi purtaţi de femei -le gravide.

Înainte de a coborî din pat, puneţi-vă o pereche de ciorapi elastici. Staţi întins pe spate cu picioarele în aer şi trageţi de ei cât puteţi, ca să stea cât mai întinşi, asigurându-vă că nu sunt prea strâmţi pe pulpe şi zona inghinală.

Știați că…?

Poate fi de ajutor să purtaţi pantofi cu talpa dreaptă în loc de unii cu toc. Pantofii cu toc mic sau talpă dreaptă vă permit să flexaţi muşchii gambei, care ajută la pomparea mai puternică a sângelui din picioare.

Citiți și Ceaiuri cu fructe – Surprinde-ți plăcut oaspeții!.

De evitat!

Dacă picioarele vă dor la finalul unei zile lungi din cauza venelor varicoase, s-ar putea să fiţi tentat să le calmaţi cu o baie caldă. Rezistaţi acestei tentaţii. Cu toate că tratarea alternativă cu rece şi cald este folositoare, atunci când staţi mult timp într-o cadă cu apă caldă, venele se umflă şi mai tare.

Mențineți-vă sângele în mișcare

Evitaţi să staţi într-un singur loc o perioadă îndelungată de timp, indiferent dacă staţi jos sau în picioare. Dacă rămâneţi mult timp în oricare dintre poziţii, sângele se va acumula în picioare.

Atunci când aveţi parte de orice fel de pauză, petreceţi acest timp mergând. Atât timp cât picioarele vi se mişcă, vă ajutaţi sângele să se îndrepte către inimă.

Indiferent dacă staţi pe scaun sau în picioare, faceţi o pauză cam la fiecare oră şi flectaţi-vă picioarele. Timp de aproximativ 10 minute, ridicaţi şi coborâţi vârfurile picioarelor pentru a lucra muşchii gambelor. Pentru că aceşti muşchi sunt lângă vene, flectarea lor va contracta venele şi spre inimă va urca mai mult sânge. Oricând staţi jos, nu vă încrucişaţi picioarele. Atunci când puneţi un picior peste celălalt, exercitaţi presiune nepotrivită pe vene şi blocaţi calea de întoarcere a sângelui la inimă.

Faceţi de cel puţin trei ori pe săptămână 20 de minute de exerciţii aerobice pentru a vă menţine în formă şi chiar pentru a slăbi. (Dacă sunteţi supraponderal, puneţi mai multă presiune pe venele de la picioare.) Mersul este în special folositor pentru venele varicoase de vreme ce ajutaţi la pomparea sângelui prin vene de fiecare dată când vă încordaţi muşchii.

Faceţi un masaj uşor pe picioare pentru a stimula circulaţia sângelui prin apăsarea muşchilor cu ambele degete mari (dar nu direct pe vene) şi aplicând o mişcare ascendentă către inimă.

Trataţi-vă picioarele (sau alte zone afectate) cu comprese cu ceai concentrat din scoarţă de stejar, care stimulează circulaţia sângelui. Hamamelisul este de asemenea bun.

Evitați constipația

Consumaţi o dietă bogată în fibre cum ar fi fulgi de tărâţe, mere şi pere (cu coajă), fasole şi cereale integrale. Forţarea determinată de constipaţie blochează circulaţia şi exercită presiune pe venele de la picioare.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here