Tratamente pentru îngrijirea plantelor contra bolilor

0
354

soluții planteSoluții hrănitoare pentru creșterea sănătoasă a plantelor – Tratamente contra bolilor la plante – Soluții din plante medicinale – Coada-șoricelului, usturoi, mușețel și tătăneasă

Pentru îngrijirea plantelor de pe terasă, balcon sau grădină sunt sănătoase și indicate preparatele naturale din alte plante. Infuziile sau decocturile pulverizate direct pe acestea sunt folosite de multă vreme ca insecticide eficiente. Apa de ploaie este un tratament în sine, dar folosirea ei directă nu este întotdeauna posibilă, ca în cazul florilor și plantelor de pe balcon. Putem strânge apă de ploaie pentru soluțiile făcute de noi contra acarienilor sau a altor boli ale plantelor. Dacă nu avem această oportunitate, utilizăm apă de la robinet, pe care o lăsăm 24 de ore într-un vas larg deschis pentru ca clorul să se evapore. Iată câteva preparate naturale, pe care plantele le vor iubi, pentru că le vor face bine.

Infuzie de coada-șoricelului

Se aduce un litru de apă la temperatura de fierbere. În apa care clocotește se pun 150 g de flori și frunze proaspete de coada-șoricelului. Se lasă câteva clocote, apoi se oprește focul. Se acoperă și se lasă la infuzat până la răcire. Se filtrează și se pulverizează pe plante.

Preparatul este bun împotriva bolilor criptogamice, de exemplu oidium, pe trandafiri, viță-de-vie, pomi fructiferi. Este eficientă și contra septoriozei la roșii și țelină. Tratează cu succes rugina și petele la vița de vie și pomii fructiferi.

Pentru întărirea rezistenței plantelor și ameliorarea eficacității tratamentelor fungicide se poate pulveriza macerat din 10 g de flori uscate de coada-șoricelului la o jumătate de litru de apă rece (se lasă 24 de ore).

Decoct de usturoi

Se folosesc 100 g de usturoi mărunțit la un litru de apă. Se aduce amestecul la temperatura de fierbere și se lasă să clocotească 5 minute. Se oprește focul și se lasă la infuzat o oră.

Preparatul filtrat se pulverizează regulat pe plante contra acarienilor și a bolilor criptogamice, cum sunt putregaiul cenușiu al căpșunilor sau rugina piersicului.

Soluții din mușețel și mușețel mare

Se aduce un litru de apă la temperatura de fierbere. Se pun 50 g de flori uscate în această apă, apoi se lasă să se reia fierberea. Se lasă un clocot-două și se oprește focul. Se infuzează până la răcire, se filtrează și se pune în pulverizator.

Soluția întărește sănătatea plantelor. De asemenea, putem înmuia într-o astfel de soluție și semințele înainte de semănat.

Contra mucegaiului și a altor boli se folosește curativ sau preventiv un macerat din flori de mușețel sau mușețel mare. Acesta se obține macerând 150 g de flori uscate într-un litru de apă rece pentru 24 de ore.

Decoct din tătăneasă

La un litru de apă se folosesc 150 g de frunze, flori și tije de tătăneasă uscată. Se aduce amestecul la temperatura de fierbere și se lasă să clocotească 5 minute. Se infuzează pentru o oră și se filtrează.

La un litru de apă se pun 100 ml de decoct. Se pulverizează pentru întărirea sănătății plantelor. Plantele care rămân după filtrare servesc ca îngrășământ, fiind foarte hrănitoare.

Va urma

Te invit să citești și Migdale – Semințe mineralizante și energizante ce echilibrează sistemul nervos.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.