Cei Şapte Înţelepţi ai Greciei Antice – Solon din Atena (II)

0
2640
Solon-din-AtenaSolon (638 i. Hr. – 558 i. Hr.) este fondatorul democraţiei din Atena, este omul care a reuşit să convingă atât pe cei bogaţi, cât şi pe cei nevoiaşi, să ajungă la un compromis pentru a avea o organizare politică şi socială mai bună.

Înţeleptul Solon din Atena a reuşit, printr-o revoluţie paşnică, să salveze statul de la o criză politică şi economică. Născut la Atena, Solon făcea parte dintr-o familie de nobili şi a devenit faimos pentru reformele politice şi sociale pe care le-a dat. A elaborat o nouă constituţie care îi poartă numele. Solon din Atena a fost şi un mare poet grec, care a scris peste 4.000 de versuri.

La început, Solon a fost negustor; de aceea, a călătorit mult, a învăţat mereu şi a aflat cât mai multe despre civilizaţia Orientului, Egiptului şi a Ciprului. A dat dovadă de multă înţelepciune prin legile pe care le-a dat: a desfiinţat sclavia, a înlăturat pedeapsa cu închisoarea pentru cei care aveau datorii, a întocmit legi egale şi pentru nobili şi pentru oamenii simpli, deci a stabilit o justiţie dreaptă. Cât timp a condus Atena, comerţul şi industria, ştiinţa, învăţământul au cunoscut o mare dezvoltare. În acel timp, Atena devenise o adevărată “regină a comerţului” în zona Mării Mediterane.

Solon din Atena a studiat foarte mult şi spunea: “Nu încetez să învăţ, îmbătrânind “. Pe Templul lui Apolo din Delphi este o deviză care îi aparţine lui: “Nimic mai mult“. Acest mare înţelept, Solon din Atena, a scris multe maxime şi a fost trecut în rândul celor “Şapte Înţelepţi” ai Greciei Antice.

Citate din înţelepciunea lui Solon din Atena:

“Fii moderat în toate. “(deviza lui Solon din Atena)

“Încrede-te mai mult în nobleţea caracterului, decât în jurământ.”

“În fiecare zi să înveţi ceva nou”.

“Redu plăcerea – ea este mama durerii”.

“Nu da prietenilor tăi sfaturile cele mai plăcute, ci pe cele mai avantajoase”.

“Nu te întovărăşi cu cei răi”.

“Urmăreşte scopuri demne”.

“Vorba să fie pecetluită de tăcere, iar tăcerea de timpul potrivit”.

“Nu minţi niciodată”.

“Atenţie! Fereşte-te să spui tot ce ştii!”

“Dacă totul este incert, de ce să te temi de ceva?”

“Când faci lucruri mari, este dificil să mulţumeşti pe toată lumea”.

“Nu te aştepta să faci prieteni noi, nici să părăseşti pe cei pe care îi ai”.

Sursa: ArtaCunoasterii

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.