Soia – Aliment bogat în proteine, ulei gras și nutrienți esențiali

0
175

soiaSoia – Aliment bogat în proteine, ulei gras și nutrienți esențiali.

Noi, românii am avut o relație specială cu soia, opusă celei pe care o aveam cu portocala. Dacă portocale aveam prea puține, soia era, în perioada de „tristă amintire”, prea multă. Salamul, în loc să conțină carne, cum era firesc, avea ca ingredient de bază soia. Această plantă era, de asemenea, prezentă și în alte produse. Atât de des, încât am dezvoltat o reacție de respingere față de ea.

În multe locuri din lume soia este introdusă în dietă, la noi fiind populară în special în perioadele de post. Fiind atât de bogată în substanțe nutritive, precum lecitina și colina, este indicată copiilor, deoarece le dezvoltă abilitățile intelectuale. Vârstnicii și persoanele convalescente o pot utiliza pentru sporirea vitalității și reglarea colesterolului.

Soia – substanțe componente

Bobul conține proteine (cu aminoacizi superiori celor din carnea de vită), lipide, glucide, amidon, caroten, celuloză, fosfolipide (lecitină), rășină, fitosteroli, saponozide, acid fitic, enzime, cazeină, polifenoli. Uleiul gras are calități importante, situându-se imediat după uleiurile de cocos, arahide și bumbac din punct de vedere nutritiv. Făina de soia are în compoziție azot și materii grase superioare celei de grâu. Planta conține, pe lângă compușii enumerați, vitamine și săruri minerale.

Citiți și Plantele leguminoase și valorile lor nutritive – O alegere adecvată pentru post.

Proprietăți și acțiuni

Tradițional, planta este indicată pentru scăderea febrei, tratarea bolilor infecțioase, atenuarea senzației de flatulență, prevenirea osteoporozei. Este fortifiantă, detoxifiantă, digestivă, remineralizantă, antiinflamatoare, energizantă, hipocolesterolemiantă. În caz de astenie și oboseală accentuată se recomandă lecitina din soia. Este bună și pentru afecțiuni hepatice și renale, pentru arterioscleroză, tulburări de metabolism, probleme circulatorii.

Consumul regulat, dar moderat, previne infarctul, scleroza, disfuncțiile endocrine și cancerul (de sân, uter, prostată). Estrogenii vegetali pe care îi conține sunt benefici în maladii genitale și în tulburări specifice vârstei de mijloc la femei (menopauză). În plus, planta acționează protector asupra inimii și a vaselor de sânge, reglând totodată nivelul de trigliceride și colesterolul.

soia tofu

Preparate terapeutice și culinare

Din această plantă putem găti o mare varietate de rețete hrănitoare, sățioase, gustoase. Din făină de soia și apă preparăm lapte de soia, bogat în vitaminele B, D, E, K și în săruri de calciu, magneziu, potasiu, fier. Consumul său poate fi o soluție bună în cazuri de anemie și avitaminoză. Planta este întrebuințată pentru smântână vegetală, diverse sosuri, brânză tofu, unt, salată, sarmale, varză, drob, ulei, făină (din care putem face chifteluțe, clătite, chifle, napolitane). Ea poate fi un ingredient important în compoziția măștilor pentru ten.

Soia a fost cultivată pentru prima oară în China, fiind menționată în 1500 î.Hr. în timpul dinastiei Shang. Crește într-o păstaie de la care se recoltează bobul, de unde și denumirea de fasole-japoneză.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Plante alimentare ideale pentru post – Rodie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here