Șofranul. Ştiaţi că…

0
611

Șofranul are denumirea  științifică: Crocus sativus.

șofranulȘofranul face parte din familia iridaceelor și provine din Asia. Este o erbacee perenă de mici dimensiuni. Tulpina șofranului este consistentă, ușor lemnificată și se ramifică în partea superioară. Frunzele sunt lungi, liniare, iar florile, violet-deschis, prezintă niște striaţii, niște linii roșietice.

Șofranul este o plantă de cultură cu valoare medicinală

Valoare medicinală au florile, mai exact spus stilele și stigmatele florilor de șofran (stilele și stigmatele sunt părţi ale pistilului), din care se extrage o substanţă galbenă ce conţine uleiuri eterice cu miros specific. Din florile șofranului se prepară infuzie, pulbere și tinctură. Tinctura de șofran este un produs vestit.

Substanțe active importante

Are două substanţe specifice – picrocrocina şi crocina.

Preparatele obţinute din șofran se utilizează atât pentru afecţiuni interne, cât și externe. Șofranul este un tonic recomandat atât pentru tractul gastrointestinal, cât și pentru sistemul nervos central.

De remarcat faptul că preparatele de șofran sunt, în același timp, tonice și sedative, calităţi ce echilibrează funcţiile și activitatea întregului organism. De altfel, prin tradiţie, șofranul este considerat un agent al stării de bine, chiar al bunei dispoziţii. Printre altele, șofranul „topește” mâncărurile grele din stomac, ușurând digestia.

Este indicat și în tuse violentă prelungită, în astm și spasme bronhice. Femeile cu experienţă consideră șofranul drept un remediu de încredere într-o afecţiune chinuitoare, tipic feminină – menstrele dureroase, însoţite de dureri lombare.

Se spune că acționează împotriva cancerului

Se spune despre șofran că acționează și împotriva anumitor cancere. Ideea este preluată din străvechea și experimentata medicină populară din Extremul Orient.

Șofranul are aplicaţii și în stomatologie. Astfel, el poate însoţi pasta de dinţi în întreţinerea și tratarea gingiilor și a rădăcinilor dinţilor. De pildă, se recomandă șofranul în frecţiile gingivale, pentru revigorarea gingiilor, precum și în calmarea unor dureri șI corectarea unor anomalii din cavitatea bucală.

Șofranul se folosește și pentru condimentarea mâncărurilor, precum și pentru a colora unele produse alimentare, fiind un colorant natural foarte sănătos, cu atât mai mult cu cât are virtuţi medicinale de excepţie.

Șofrănașul

Calităţi medicinale are și șofrănașul (Carthamus tinctorius), o erbacee din familia compozitelor. Această plantă are florile roșii, dispuse în capitule, flori care dezvoltă, de asemenea, puteri medicinale (în întărirea imunităţii organismului, de exemplu).

Seminţele șofrănelului sunt însă mult mai importante prin faptul că au în conţinutul lor circa 35 – 40% substanţe uleioase, folosite în industrie, dar și în programele de alimentație sănătoasă, naturistă.

“Dicţionarul plantelor de leac”, Eugen Mihăescu și colaboratorii

Vă invităm să citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here