Sofia Ionescu-Ogrezeanu – Primul medic neurochirurg din România

0
725

Primul medic neurochirurg din România şi prima femeie din lume care a efectuat o operaţie pe creier.Sofia_Ionescu_Ogrezeanu

                                               (n. 25.04.1920 – d. 21.03.2008)

Studiile ei au început la Liceul de Fete din Fălticeni, după care a urmat “Marica Brâncoveanu” – Şcoala Centrala de Fete din Bucureşti şi Facultatea de Medicină Umană tot în Bucureşti. Alături de Constantin Ardeni şi Ion Ionescu, a intrat în prima echipă de neurochirurgi sub îndrumarea întemeietorul neurochirurgiei – Profesor Doctor Dimitrie Bagtasar.
În 1944 a operat pe creier un copil rănit în bombardamentele asupra Bucureştiului, ceea ce a reprezentat un moment ce avea să îi aducă Sofiei Ionescu eterna recunoaştere ca fiind prima femeie neurochirurg din lume care a operat pe creier:
“Această operaţie mi-a decis viaţa pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, şi mi-a adus-o la 180 de grade faţă de ceea ce îmi propusesem eu, o viaţă liniştită de medic internist în oraşul meu natal, Fălticeni.” spunea ea.
Fiind cu siguranţă o premieră, această operaţie, însă, nu este singurul lucru pentru care Sofia Ionescu merita un loc de cinste în istoria neurochirurgiei. S-a specializat pe intervenţii chirurgicale pe creier şi măduva spinării, lăsând în urma valoroase tratate ştiinţifice publicate în cărţi precum “Acta Chirurgica Belgica”, “Neurologia”, “Neurochirurgia”, “Jurnal de chirurgie”, “Psihiatria”, “Revue Roumain d’Endocrinologie”.
În 1945, Ion Ionescu i-a devenit soţ şi a avut doi copii cu acesta.
În 2008, anul morţii sale, Sofia Ionescu a primit “Steaua Republicii” – cea mai înaltă distincţie din România în grad de Cavaler.

Sursa ro.wordpress.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.