Opt fotografii uimitoare ale Soarelui

0
146

Observatorul Dinamicii Solare (SDO) este o sondă NASA lansată pe 11 februarie 2010, în cadrul programul Living With a Star care timp de cinci ani a avut misiunea de a observa Soarele.

Anul acesta, pe 19 ianuarie, sonda a scris istorie, în decursul celor cinci ani de activitate, SDO capturat de 100 milioane de imagini cu Soarele, potrivit mnn.com/.

SDO a capturat imagini folosind Atmospheric Imaging Assembly (AIA). AIA este un instrument cu patru telescoape care lucrează în paralel și captează opt imagini la fiecare 12 secunde. Aceasta inseamnă 57.600 imagini detaliate ale Soarelui la fiecare 24 ore.

Un filament lung produs de eruptie solară captată de SDO pe 31 august 2012.

Filamentul a fost surprins în fotosferă în timp ce era erupt în spațiu. Jetul de  materie solară a călătorit cu mai mult de  900 de kilometri pe secundă și a dus la apariția unor aurore boreale deasupra Americii de Nord, câteva zile mai târziu.

De cele mai multe ori SDO privește Soarele direct. Cu toate acestea, de câteva ori pe an, luna se strecoară în cadrul imaginii, între Soare și sondă. Imaginea următoare, captată pe 22 noiembrie 2014, surprinde momentul în care discul lunar blochează parțial coroana solară. Dacă priviți cu atenție marginea Lunii, veți observa că nu este un cerc perfect și umbrele munţilor lunari.

În octombrie 2014, SDO a surprins extinderea buclelor coronale care pot fi văzute de-a lungul marginii Soarelui. Conform NASA, acestea au început să se formeze și să crească după o erupție solară de categorie M, de lungă durată.  Buclele luminoase care se văd în imagine sunt de fapt particulele spirală de-a lungul liniilor de câmp magnetic deasupra regiunii active și au ca scop reorganizarea câmpului magnetic după erupție. Se pare că acestea se pot extinde de până la cinsprezece ori peste dimensiunea Pământului.

O erupție solară de categore M este considerată de zece ori mai slabă decât cele mai intense explozii solare, clasificate în categoria X.

Pe data de 7 iunie 2011, SDO a surprins această erupție masivă care a ridicat  material rece și întunecat în coroana solară. O parte importantă din acest material s-a reîntors în masa Soarelui, unde s-a încălzit la peste un milion de grade. Oamenii de știință din cadrul NASA spun că această imagine este un exemplu în miniatură despre ceea se întâmplă;   stelele se formează și colectează gaze, cu ajutorul gravitației.

Imaginea personificată a Soarelui, este un instrument pentru a arăta oamenilor diferite părți ale stelei. Zona întunecată, pe care specialiștii au asociat-o cu gura, reprezinta petele solare; zone mai reci, ochii reprezintă zonele calde; părul este materia care plutește în atmosfera Soarelui.

În luna iunie a anului 2012, planeta Venus își croia drum către Soare. SDO a profitat de această oportunitate. A captat evenimentul în detaliu, realizând cele mai bune imagini ale unui tranzit surprinse până în prezent.

Această imagine incredibilă nu este doar o singură imagine, ci sunt 25 de imagini. Ele au fost luate între 16 aprilie 2012 și 15 aprilie 2013 suprapuse.

NASA a creat un videoclip în care este surprinsă evoluția Soarelui pe parcursul a trei ani.

Imaginile arată eruptiile solare, ejecţii de masă coronală și chiar momentele în care fotosfera trimite material solar spre Pământ, uneori interferând cu sateliți din spațiu.

Și ultima imagine este tot o captura SDO. În această imagine se observă, în partea de jos zone întunecate sau găuri coronale.SDO

O gaură coronală este o regiune  din atmosferă exterioară a soarelui unde temperatura și densitatea plasmei sunt mai scăzute.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here