Șnițelul. Știați că…?

0
317
Șnițelul. Știați că...?
Șnițelul. Știați că…?

Șnițelul. Știați că…?

Prima descriere a șnițelului a apărut pe la sfârșitul secolului al XIX-lea într-o carte de bucate. Aceasta a fost scrisă de Katharina Prato. Șnițelul avea în carte denumirea ”eingerboselte Kalbsschnitze”.

Șnițelul este o gustare preparată din carne fără os, subțiată cu un ciocan de bătut carnea. Este trecută prin ou, făină și pesmet și mai apoi prăjită. Carnea poate diferi de la țară la țară. Se folosește vită, miel, curcan, pui sau porc.

Șnițelul este un preparat tradițional austriac. În , numit în țara natală ”șnitel vienez” și se servește cu o felie de lămâie și cu salată de cartofi sau cartofi cu pătrunjel și unt. Face parte din cultura culinară austriacă și cea germană, scrie Agerpres.

Șnițelul. Știați că…?
Conform unei legende, mareșalul Joseph Radetzky von Radetz a adus cu el din Italia la Viena rețeta șnițelului în anul 1857. Totuși, în 2007, lingvistul Heinz Dieter Pohl a descoperit că povestea este doar o legendă inventată. Pohl susține că primul preparat ce a avut legătură cu Radetzky a fost menționat într-o carte de gastronomie italiană. Numită ”Guida gastronomica d’Italia”, cartea a apărut în 1969. Pohl susține că apariția șnițelului provine de la un alt preparat austriac. Acesta era numit ”Backhendl”. A fost menționat într-o carte de bucate din anul 1719.

”Șnitelul vienez” este o parte populară din cultura culinară vieneză. Este un produs preparat din carne de vițel. În Austria și în Germania ”șnițelul vienez” trebuie să fie preparat doar din carne de vițel. Când se folosește carne de porc se specifică faptul că este ”șnitel vienez din porc”.

Șnițelul românesc

În România, șnițelul este foarte comun în restaurante, fast-food-uri și în bucătăria oamenilor. Șnitelul normal se servește simplu, fără decorațiuni, iar versiunea fast-food se servește sub formă de sandwich.

Șnițelul românesc este preparat în același mod ca și șnițelul austriac. Diferența constă în faptul că se folosește aproape orice tip de carne. De multe ori este preparat fără pesmet. Carnea este dată doar prin ou și făină și apoi este prăjită.

O specialitate din vestul României este șnițelul mozaic. Acesta este preparat din două straturi subțiri de carne (de obicei diferite tipuri de carne). Este umplut cu legume (de obicei se folosesc ciuperci).

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here