Smerenia și slujirea în creștinism

Iisus se adresează ucenicilor săi

0
118

smereniaIisus se adresează ucenicilor săi

Ucenicilor- Atunci cand ucenicii L-au întrebat pe Iisus ceine este cel mai mare, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că discuția s-a iscat din gândul celorlalți ucenici că Învățătorul a arătat o preferință față de Petru.

Drumul către întâietate este jertfa de sine

Iisus se adresează ucenicilor Săi, viitorii conducători ai Bisericii. Biserica  se va întemeia pe moartea Sa iminentă, pe cruce și pe Înviere. În vederea pătimirii Sale îi pregătește pe ucenici, spunând că drumul către întâietate este jertfa de sine, smerenia și slujirea. Mare și cel dintâi este cel care își folosesc poziția de conducător pe care o deține ca să slujească pe ceilalți după modelul lui Hristos. Conducător adevărat este nu cel ce stăpânește pe alții, ci cel ce îi slujește și cel ce își oferă serviciile sale celor săraci.

Iisus primește un copil, îl ia în brațe și îl prezintă, pe de o parte ca un exemplu de smerenie

Iisus primește un copil, îl ia în brațe și îl prezintă, pe de o parte ca un exemplu de smerenie, cu care trebuie să se asemene oricine pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu. Iar pe de alta, ca pe un simbol al celor slabi, pe care trebuie să-i slujească conducătorul. Iisus nu expune aici copilul numai ca pe un obiect al activității ucenicilor, ci și ca subiect al activității.

Copilul are încredere desăvârsită in cei mai mari

Copilul, ca unul ce e neputincios în a se îngriji pe sine, are încredere desăvârșită în cei mai mari ca el, constituind astfel modelul smereniei. În timp ce contemporanii lui Iisus văd în copil pe viitorul om mare (și numai din această latură îi dau importanță). Iisus dimpotrivă, vede în omul matur copilul pierdut care trebuie regăsit.

Mihai P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.