Istoria apariției bisericii – Structura Slujbelor

0
330

slujbe bisericeştiÎn Biserica Ortodoxă există sărbători în fiecare zi, acestea împărţindu-se în mari, medii, mici. Multe din ele sunt punctate prin slujbe bisericeşti.

Cea mai solemnă slujbă este privegherea de noapte, care se săvârşeşte seara, înaintea marilor sărbători (cele douăsprezece sărbători împărăteşti, Circumcizia Domnului, Naşterea Lui Ioan Botezătorul, Petru şi Pavel, Acoperământul Maicii Domnului) şi în ajunul sâmbetei. În celelalte zile structura slujbelor depinde de importanţa sărbătorii; în cazul în care ea este mai puţin importantă, se citesc concomitent şi alte date comemorative, se cântă ori se citesc mai multe texte.

Calendarul ortodox, indică sărbătorile, comemorate de Biserica Ortodoxă, într-o zi sau alta a anului. În afara textului destinate zilele săptămânii. Slujbele zilnice au textele lor specifice. Textele bisericeşti ortodoxe sunt incluse într-o serie de cărţi (Ceaslov, Octoih, Minei, Triod), dar ele sunt inutilizabile fără cartea principală – Tipic. În Tipic se indică ordinea, zilele şi orele şi în ce mod se reunesc ori se omit textele din cărţile bisericeşti. Slujba zilnică prezintă „baza” oricărei slujbe bisericeşti (vecernia şi utrenia se săvârşesc întotdeauna); pe această temelie „cresc” texte din cercul anual şi săptămânal.

La baza textelor pentru aceste slujbe bisericeşti stă Sfânta Scriptură.

Citirea Evangheliei, de exemplu este inclusă în privegherea de toată noaptea, în Liturghie şi în alte slujbe. Dar cea mai folosită este Psaltirea. În afara textelor biblice, se mai utilizează şi compunerile imnografiilor – atât vechi cât şi contemporani. Conţinutul textelor slujbelor are caracter diferit – rugăciunile propiu – zise, expunerea dogmelor credinţei, texte descriptiv – narative, texte explicative despre evenimentele care se petrec la slujbă. Unele texte sunt cântate de către corul bisericesc, altele se citesc sau se cântă, în funcţie de importanţa slujbei.

În general textele bisericeşti se numesc ţi cuvinte de rugăciune. În slujbă există rânduieli şi taine. De exemplu, cădirea, la începutul vecerniei este un ritual, şi sfinţirea fructelor la Sărbătoarea Schimbarea la faţă a Mântuitorului şi Sfinţirea crengilor de salcie la sărbătoarea Intrarea Domnului În Ierusalim. În sens larg, cântarea bisericească se referă la ritualuri bisericeşti. Ritualul este forma în care credincioşii, îşi exprimă închinarea la Dumnezeu. Ortodocşii din diferite ţări îşi exprimă credinţa în forme diferite.

De exemplu în bisericile ruseşti, în timpul slujbei, cântă, de regulă, un cor bisericesc, în România cântăreţii se împart în două coruri care cântă pe rând. În sistemul cântărilor bisericeşti există elementul comun pentru toţi. Tainele se săvârşesc paralel cu slujba, spre deosebire de ritualuri, care sunt incluse în slujbă. Cei care nu cunosc slujbele ortodoxe nu pot sesiza particularităţile acestora. Solemnitatea lor se va deschide treptat, pe parcursul a mai multor luni şi chiar ani.

Pentru a pătrunde mai bine simbolul slujbelor, e bine să ne concentrăm asupra Postului Mare, când ordinea acestora diferă mult de cea obişnuită. În special pe parcursul Săptămânii Patimilor, fiecare slujbă este unică şi profund evlavioasă.

Biserica Ortodoxă – Svetlana Rudzievskaia

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here