Skeletorus şi Sparklemuffin – două specii noi de păianjeni |Video

0
672
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Două specii noi de păianjen păun, poreclite de specialişti skeletorus şi sparklemuffin au fost descoperite în Australia.

Păianjenii păun sunt denumiţi aşa datorită culorilor vii şi luminoase, mişcărilor de dans pe care le fac şi a remarcabilului ritual prin care îşi curtează partenerele.

SkeletorusCele două specii noi de păianjen au fost descoperite în sud-estul statului Queensland, din nordul-estul Australiei, de Madeline Girard, studentă la  Universitatea din California, Berkeley şi un prieten de-al ei, ambii pasionaţi de  păianjenii păun.

Madeline Girard este cea care a poreclit păianjenul din specia Maratus jactatus, ‚Sparklemuffin’, datorită coloritului său cu dungi roşii pe abdomenul albastru. Cea de-a doua specie a fost denumită ‘Skeletorus’, datorită marcajelor sale albe pe fond negru, care îl fac să arate ca un schelet, relatează Live Science.

Dacă sparklemuffin este asemănător cu alte trei specii descoperite anterior în acest grup de păianjeni păun, skeletorus este foarte diferit de toate celelalte specii cunoscute.

De fapt, Skeletorus, numit oficial Maratus sceletus, „arată total diferit, de toate celelalte specii de păianjeni păun cunoscute, ceea ce mă face să cred că acest grup este, probabil, mult mai divers decât ne-am gandit iniţial”, a declarat Jürgen Otto, entomology, speciualizat în fotografierea şi observarea arahnidelor.

Prima specie de păianjen păun a fost descoperită în 1800, potrivit declaraţiei lui David Hill. Acesta este co-autor al studiului şi editorul revistei Peckhamia. De atunci, pentru “mai mult de 100 de ani, aproape nimeni nu şi-a îndreptat atenţia spre aceste animale”. Asta până în momentul în care Otto a început să le fotografieze şi să le cerceteze. Conform specialistului, păianjenii sunt foarte mici, cu dimensiuni cuprinse între 3 și 7 mm lungime.

Atât Sparklemuffin și Skeletorus, împreună cu alte trei specii de păianjen păun cunoscute ce aparţin grupului calcitrans, împart o serie de similitudini în ceea ce priveşte modul în care este efectuat dansul de împerechere caracteristic. Astfel, în timpul ritualul, masculul afişează o parte a corpului, împodobită cu un model de dungi îndrăznețe, transversale.

Mai mult, Otto, a urmărit un ritual de împerechere şi a observat că, atunci când se află în preajma partenerei, masculul şi-a etalat picioarele şi a executat o serie de mişcări demonstrative, asemănătoare unui dans tribal.

Cu toate acestea, Jürgen Otto, a declarat că în ciuda numărului mare de specii descoperite în ultima perioadă, crede că sunt abia la suprafaţa acestui grup spectaculos de insecte şi că natura mai are încă multe surprize.

Emauela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here