Cum se evaluează inteligența emoțională?

0
219
inteligenta emotionala -  situații noiExistă numeroase teste care constau în prezentarea unor situații sau scenarii în care se află o persoană. Rolul acestor accepțiuni este capacitatea individului de a se transpune în situația respectivă, dar și alegerea modalităților concrete de a reacționa în anumite situații.

De pildă, suntem în situația de a fi într-o situație critică, care îi amenință viața. Trei dintre variantele de răspuns privesc capacitatea de a fi conștient de emoțiile personale, de a cunoaște situația din punct de vedere afectiv și de a răspunde adecvat și echilibrat la situațiile neobișnuite, critice sau stresante.

Aducem apoi în discuție situația în care un copil este foarte supărat, iar adulții din preajma lui încearcă să-l ajute să depășească această stare emoțională negativă. Părinții, educatorii sau adulții în general, cei care au un nivel ridicat al inteligenței emoționale, folosesc situația pentru a-i antrena emoțional pe copii, ajutându-i să înțeleagă de unde provine starea emoțională negativă (supărarea), ce anume îi determină să fie supărați, să înțeleagă ceea ce simt, să observe alternativele pe care le pot încerca pentru a găsi soluții adecvate.

Avem apoi tangență cu un subiect adult care se află într-o situație care trebuie să fie modificată în vederea obținerii unor beneficii.

Acest aspect se referă la motivația proprie, intrinsecă, la capacitatea de a elabora un plan pentru a trece peste obstacole și frustrări. Astfel, se dezvoltă capacitatea de a urmări un scop și este vizată „speranța” – ca dimensiune a inteligenței emoționale.

Un alt punct de vedere poate face referire la cazul unei persoane, care are eșecuri pe anumite planuri. Putem oferi astfel o oportunitate de a îmbunătăți gradul de optimism al persoanei, deziderat ce o poate ajuta să treacă peste piedici, să continue, să persevereze fără a se blama pe sine sau a se demoraliza.

Intervine apoi modalitatea în care se poate calma o persoană furioasă, iar alegerii variantei corecte se referă la capacitatea empatică a persoanei, la modalitățile de stăpânire a furiei.

Se poate prezenta apoi o situație în care unul dintre personaje este stăpânit de agresivitate și mânios. Cel mai indicat ar fi să se ia o pauză, interval în care persoana se poate calma, și astfel nu se distorsionează percepția situației în care se află, nu se mai lansează în atacuri violente, pe care le regretă ulterior. După această perioadă de relaxare, persoana respectivă va fi mult mai pregătită pentru o discuție utilă, productivă.

Atunci când într-un colectiv de muncă se instaurează o stare conflictuală, trebuie găsită o soluție pentru această problemă delicată.

Membrilor echipei trebuie să li se asigure relații armonioase, un climat psihic comfortabil, care să le permită exprimarea ideilor personale într-un mod natural, degajat și creativ.

Un copil, un tânăr sau un adult se pot afla în situații relativ stresante datorită, pe de o parte, timidității lor personale, iar pe de altă parte situațiilor relativ noi, neobișnuite care le accentuează starea de teamă. Răspunsul corect vizează implicarea persoanelor respective în situații noi, atragerea lor în mod agresiv în relații interpersonale.

O persoană care are inițiativa schimbărilor în activitatea sa este mult mai pregătită se se angajeze cu plăcere într-un nou gen de acțiune și învață mai repede cum să obțină performanțe superioare. Este important ca cineva să fie capabil să încerce să facă și altceva în mod curent, dezvoltându-și astfel și unele talente ascunse.

Creativitate și inteligență emoțională, Mihaela Roco

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.