Cum ne imunizăm în sezonul rece?

0
392

Sistemul imunitarSistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor prin care corpul nostru ne apără de agenţii patogeni (virusuri, ciuperci, paraziţi), deci prin care ne fereşte de afecţiuni sau grăbeşte vindecarea.

Oamenii sunt dotaţi cu o imunitate înnăscută. Insă de-a lungul vieţii, pe măsură ce intrăm în contact cu agenţii patogeni, corpul dezvoltă şi ceea ce se numeşte sistem imunitar dobândit. Gama de agenţi pe care corpul îi depistează şi îi distruge se mareste. Totuşi, exista anumite situaţii, când corpul nostru este slăbit sau când suntem supra expuşi. Atunci bariera noastră defensivă nu mai funcţionează la parametri optimi şi ne îmbolnăvim.

Iarna vine la pachet nu numai cu viroze, ci şi cu un organism fără vlagă. Acesta are nevoie să fie pregătit pentru sezonul rece. Cu alte cuvinte, imunitatea trebuie pregătită pentru valul de frig care se resimte deja.

Iată câteva sfaturi despre cum să ne întărim sistemul imunitar!

Dacă încă nu v-aţi făcut vaccinul antigripal, puteţi să vă imunizaţi şi adoptând o dietă bogată în proteine şi vitamina C.

Fructele, legumele, lactatele, dar şi mişcarea sunt doar câteva dintre recomandările foarte utile pentru această perioadă. Din fructe şi legume putem să ne asigurăm aportul de vitamina C pe cale naturală; avem, insa, la îndemână şi comprimatele din farmacii.

Însă nu trebuie renunţăm la carne sau la alte surse de proteine cum sunt lactatele şi ouăle; acestea au un rol important în consolidarea sistemului imunitar.

Specialiştii recomandă evitarea zonelor aglomerate şi a expunerii prelungite la frig, respectarea condiţiilor elementare de igiena şi nu în ultimul rând, multă mişcare.

Există tincturi, ceaiuri şi suplimente nutritive bazate pe extracte din plante; trebuie numai să faceţi o vizită la un magazin cu produse homeopate sau chiar şi la farmacie. Câteva exemple utile, pentru a ştii ce să căutaţi: ceaiul şi extractele de echinaceea, bitterul suedez, ceaiul şi siropul de cătina sau de măceşe, produsele apicole, ardeiul iute, usturoiul şi ceapă.

O altă parte importantă a alimentaţiei în sezonul rece o reprezintă consumul de lichide, însă nu de orice fel, ci acelea care aduc şi un aport crescut de vitamine. Sunt recomandate mai ales fresh-uri de mere, morcovi, portocale; consumul trebuie să fie moderat, întrucât, putem să ne trezim cu kilograme în plus.

Sursa: observatordebacau.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.