Modelul danez de succes în educaţie

0
168
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Sistemul danezExperţii danezi vor implementa şi în şcolile din România, prin proiecte derulate în mai multe regiuni ale ţării, principiile educaţiei daneze alături de metodele sistemului românesc, în urma unui parteneriat semnat între VIA University College, cea mai mare universitate din Danemarca, şi Universitatea din Bucureşti.

Universitatea din Bucureşti i-a adus vineri în România pe experţii danezi Erik Hygum, Ph. D. Prorector, Decan al Facultăţii de Educaţie şi Ştiinţe Sociale la VIA University College şi Peter Nielsen Wellendorf, Director al departamentului de Relaţii Internaţionale la VIA University College, cu ocazia înfiinţării primului birou de reprezentare al Facultăţii de Educaţie şi Ştiinţe Sociale la noi în ţară.

Acesta ”va funcţiona ca o platformă stabilă de colaborare între cele două sisteme de învăţământ: român şi danez”, se arară într-un comunicat de presă.

VIA University College, considerată cea mai mare universitate din Danemarca,  este rezultatul fuziunii a cinci instituţii de calibru din Danemarca, ce a avut ca scop formarea unui leader educaţional zonal, care să ofere programe diverse, de la cele tehnice , comerciale şi sociale, la cele pedagogice şi de sănătate.

„Deschidem acest birou în România după mai bine de cinci ani de activitate în ţară, în domeniul educaţiei timpurii, educaţiei universitare sau al asistenţei sociale. Apreciem nespus sistemul de învăţământ românesc şi credem că încrucişarea rigorii şi a disciplinei învăţării din România alături de deschiderea educaţiei daneze spre creativitate, inovaţie şi plăcerea în spaţiul şcolar poate duce spre un sistem educaţional hibrid, extrem de competitiv mondial”, spun experţii danezi.

”Şansa României de a se dezvolta stă în educaţie”

„Motivul pentru care găzduim această întâlnire este acela ca Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei consideră cu putere că şansa României de a se dezvolta stă în educaţie. Avem motive multiple pentru care am ales să dezvoltăm un parteneriat solid cu VIA University College din Danemarca.

Danemarca stă foarte bine în ceea ce priveşte fericirea cetăţenilor ei. Credem că pentru a învăţa bine, copiii noştri trebuie să aibă mai întâi o stare de bine, acel tipar mental pe care uneori copiii îl pierd în şcoală, deşi l-au avut atunci când erau mici şi au învăţat cu plăcere cele mai complicate lucruri pe care le învăţăm cu toţii în viaţă: să vorbim, să mergem, etc. Încercăm cu ajutorul partenerilor noştri danezi ca, în instituţiile în care pilotăm programe comune – cum ar fi Creşa Româno-Daneză din sectorul 1, programul de diplome duble, care aduce studenţi din Danemarca la Universitatea din Bucureşti şi permite studenţilor noştri să meargă la VIA University College – să le aducem această bucurie de a învăţa”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Ciolan, Decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

„Vom acorda anul acesta primele diplome în cadrul programului dublu de licenţă Universitatea din Bucureşti-VIA University College în cadrul acestui proiect. Este un proiect inovativ şi probabil că de-a lungul timpului şi în sistemul de învăţământ românesc se a ajunge la această apropiere de copil mai mare şi la creşterea gradului de fericire nu numai a elevilor, ci şi a profesorilor”, a adăugat conf univ. dr. Anca Nedelcu, prodecan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

De ce funcţionează sistemul danez

Danemarca deţine unul dintre cele mai apreciate sisteme de învâţământ din lume şi este ţara cu cei mai fericiţi locuitori la nivel mondial, după cum indică raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

”Fericirea populaţiei noastre este în strânsă legătură cu educaţia şi metodele pe care le folosim: încă de la primul contact cu mediul şcolar, interesul major vibrează în jurul fericirii copiilor”, notează Erik Hygum, Ph.D.Prorector, Decan al Facultăţii de Educaţie şi Ştiinţe Sociale al VIA University College.

Mai mult, sistemul de învăţământ danez pune accent pe descoperirea din timp a abilităţilor fiecărui elev în parte. La aceasta se adaugă responsabilitatea şi angajamentul, arată experţii.

Învăţare nu teoretică, ci prin experienţă

”Fiecare loc de muncă are nevoie de un om competent, indiferent de nivelul de calificare. Intregul sistem este mai putin teoretizat, fiind axat pe învăţarea prin experienţă”, continuă Peter Nielsen Wellendorf, Director al departamentului de Relaţii Internaţionale VIA University College.

Cuvintele cheie ale sistemului de educaţie danez sunt:autonomie, participare, responsabilitate, încredere, stare de bine şi fericire, explică acesta.

”Da! Fericire! Nu poţi avea o societate sănătoasă cu o populaţie nefericită! Este şi motivul pentru care încă din stadiul educaţiei timpurii principalele priorităţi în educaţia copiilor sunt starea de bine, confortul psihic şi armonia în instituţiile de învăţământ. În acelasi spirit, al stării de bine a copilului, încercăm să cultivăm noţiunea de succes în orice fel de realizare. Considerăm critica insuccesului ineficientă şi demotivantă”, mai spun cei doi experţi.

Evaluări serioase abia de la liceu

Pornind de la aceste principii ale sistemului de educaţie danez, până la nivelul liceului evaluările deţin un loc secundar în priorităţile invăţământului obligatoriu. Totul este conceput astfel încât să fie evitate situaţiile stresante atât pentru pentru elevi, profesori sau directorul de şcoală.

Evaluările principale se bazează pe discuţii libere şi proiecte. Testările scrise au doar rolul de a observa din timp dificultăţile în procesul de învăţare şi de a le corecta cu metode adaptate.

“Regula numărul unu în ceea ce priveşte educaţia copilului danez este ca acesta să vină cu plăcere la şcoală. Dacă obţinem asta de timpuriu, procesul învăţării vine de la sine. Acumularea de informaţii, de aptitudini se câstigă în termen scurt şi cu o performanţă ridicată“, mai adaugă cei doi delegaţi VIA University College.

Iată câteva dintre metodele daneze care vor fi introduse şi în şcolile din România:

Sistemul şcolar de bază:

•Stimularea bucuriei învăţării a elevilor români

• Reducerea abandonului şi inserţia în sistemul educaţiei a copiilor din familii defavorizate

• Introducerea de noi metodologii: creative , amuzante şi inovatoare

• Conversia stărilor elevilor români de la atitudini negative (frică, concurenţă) spre cele constructiv-pozitive

• Creşterea contactului pozitiv între şcoală şi părinţi

• Învăţare prin experienţă

•Accent mai mare pe competenţele individuale ale copiilor

• Sprijin pentru copiii defavorizaţi.

Grădiniţe-Creşe:

• Conversia de la accentul medical şi sanitar spre cel al învăţării şi creativităţii

• Introducerea metodelor de explorare: activităţi în aer liber, cunoaştere prin experienţă proprie etc

• Pregătirea pentru viaţa şcolară – bucuria de a învăţa

• Design nou în instituţii, care să permită o atmosferă creativă, colorată.

Învăţământul superior:

• Ajustarea programelor de studii, în conformitate cu noile cerinţe de pe piaţa muncii

• Teorie mai puţină, îmbinată cu practică – abordări orientate spre utilizator

• Proiecte de mobilitate a studenţilor

• Proiecte comune de cercetare legate de dezvoltarea sistemelor de protecţie socială şi de noi standarde educaţionale.

Sursa: Adevărul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here