Sir Isaac Newton

0
1790
isaac nPentru mulți dintre noi Isaac Newton este sinonim cu măr și gravitaţie. Sir Isaac Newton s-a născut pe 4 ianuarie 1643, în Woolsthorpe, Anglia.

A fost un renumit fizician, matematician și astronom care, prin ideile sale revoluționare a marcat secolul al XVII. Însă puțini știu că a fost și teolog. Despre el marele poet englez Alexander Pope spunea „Natura şi legile naturii stăteau ascunse în noapte, Dumnezeu a spus: „Să fie Newton”! Şi s-a făcut lumină!”

În 1661, a intrat la Universitatea din Cambridge, unde a devenit interesat de matematică, optică, fizică și astronomie. Patru ani mai târziu, din cauza unei epidemii de ciumă, universitatea se închide, iar Newton revine în satul natal. În timpul celor doi ani, petrecuți acasă, Newton a dezvoltat teoriile sale de calcul, sistemele optice și legea gravitației. El a extins teorema binomului și a început să dezvolte o teorie matematică, care mai târziu a devenit calcul infinitezimal.

În 1669, Isaac Newton a fost numit profesor de matematică la Colegiul Trinity.

La scurt timp după aceea, a prezentat un document în care detalia descoperirile sale în domeniul opticii, ceea ce a creat o rivalitate cu savantul Robert Hooke, care a criticat cercetările lui Newton. În 1672 Isaac Newton publică „Optica”, un tratat în care este analizată natura fundamentală a luminii, prin care a demonstrat refracția luminii albe în fascicule colorate folosind prisme și lentile. Această teorie a stat și la baza invenției telescopului cu reflexie, care a dus la descoperi astronomice importante.

În 1703, Newton a fost ales președinte al Societății Regale.

Doi ani mai târziu este înnobilat cu titlul de sir de regina Ana a Angliei.

Autorul lucrării „Principiile matematice ale filozofiei naturale” și-a dedicat timpul studierii Bibliei, teologiei și istoriei bisericii, conform ctlibrary.com/. Lăsând în urmă cel puțin două milioane și jumătate de cuvinte de teologie, Newton a fost unul dintre cei mai mari teologi laici ai vremurilor în care a trăit. Cu toate astea, această operă a fost ascunsă de ochii publicului timp de două secole, până la o licitație a scrierilor sale neștiințifice, în 1936.

Ultimii săi ani din viață și i-a dedicat interpretării Scripturii, într-o încercare de a înțelege relația dintre profeția biblică și istorie. A murit la 20 martie 1727, și a fost îngropat cu onoruri în Westminster Abbey.

Levy Rubin, curatorul Bibliotecii Naționale a Israelului, a declarat pentru dailymail.co.uk/ că Newton a fost, de asemenea, un creștin devotat.

„Astăzi avem tendinţa de a face o distincţie între ştiinţă şi credinţă, dar Newton le-a privit ca pe un întreg”.

Conform aceleași publicații, Biblioteca Națională din Israel, a pus la dispoziția cititorilor, în format digital, o mare parte din scrierile teologice a marelui om de știință. Biblioteca a prezentat pentru prima dată colecția care cuprind de sute de pagini ale pergamentului original, scanate în 2007. Astăzi sunt disponibile și două versiuni moderne, mai ușor de parcurs.

Din vasta operă a lui Isaac Newton reamintim doar câteva citate, conform brainyquote.com/.

Nu ştiu cum apar în ochii lumii, însă eu mă văd ca un copil care se joacă pe ţărmul mării, bucurându-mă uneori când găsesc pietricele netede sau scoici frumoase şi neobişnuite, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în faţa mea.

Oamenii construiesc prea multe ziduri, dar nu destule poduri.

Dacă eu am văzut mai departe decât alţii, asta este pentru că stăteam pe umerii unor giganţi.

Tactul reprezintă arta de a-ţi impune punctul de vedere fără a-ţi face duşmani.

Pot calcula mişcarea corpurilor cereşti, dar nu şi nebunia oamenilor.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.