Simbolismul salciei

0
692

Iisus-Hristos-intrarea-Ierusalim

Duminica a 6-a din Post ( a Floriilor), prăznuim ”Intrarea Domnului în Ierusalim”, unde a fost întâmpinat de mulţime de oameni cu ramuri de finic în mâini . Neavând ramuri de finic, romanii folosesc ramuri de salcie.
În tradiţia patristică a Bisericii Răsăritene, salcia va primi sensuri profunde, va deveni simbol al fecioriei, care participă la viaţa îngerească, în care sufletul este preamărit, iar trupul devine transparent.
Ca simbol al adevărului creştin salcia, ne învaţă că adevărata Putere de viaţă este în noi înşine; că nouă ne revine să adăpăm viaţa din nemuritoarele izvoare ale ”apei vietii”care este Hristos şi Biserica să şi astfel să ajungem să trăim prin noi înşine, cu puterea raiului, adevărata noastră menire, aceea de a fi fii ai vieţii, ai lui Dumnezeu, ai ”Celui ce Este”.
Salcia face parte din copacii sacri şi este legată de locuri cu multă apă, de unde izvorăşte apă. Simbolismul salciei este pus astfel în legătură cu misterul ”Mamei Pamant”, ca simbol al vieţii noi, înfloritoare, dar şi al morţii, căci în ”Pamant” se întorc toate lucrurile. Acest copac plin de sevă vieţii, îşi leapădă florile înainte ca rodul să se lege, ea de fapt nu se înmulţeşte prin seminţe, ci prin puterea de a arunca vlăstari.

În tradiţia Vechiiului Testament, salcia este amintită în sărbătoarea corturilor ( evenimentul ieşirii din Egipt a evreilor sub conducerea lui Moise -Levitic 23,34).
Isaia o pomeneşte că smbol al bucuriei :” Vărsa-voi Duhul meu peste odrasla ta şi binecuvântarea Mea peste mlădiţele tale şi vor odrăsli că iarbă pe malul paraielor şi ca sălciile de-a lungul apelor curgaotare”
Psalmul 136 -La răul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns……în sălcii, am atârnat harpele noastre”… ca semn al neputinţei.

După Metodius, adevăratul creştin trebuie să îşi înfrumuseţeze ”cortul”cu ramuri de sălcie, deoarece la nouă creaţie care nu are sfârşit, nu poate participa nici un om care este găsit fără podoaba ramurilor de salcie.
Creştinii care au realizat starea cerească de desăvârşire sunt ” sălcii care nu au fruct şi totuşi prin har numai au săltat spre verdeaţa patriei lor vesnice”.

Puterea regeneratoare a salciei este asemuita Domnului Iisus Hristos.Este un simbol al credinciosului creştin, al celui care a primit nouă viaţă prin baia botezului şi care dă roade.
Punctul culminant al simbolismului creştin legat de salcie este taina cea mai presus de toate a Fecioarei Maria, taina mamei care a ales fecioria şi care a conceput mai presus de fire, viaţa , pe Hristos cel Întrupat, care este Fiul lui Dumnezeu. Tinerele mlădiţe de salcie care sunt aduse la Biserică pentru a sărbători Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, aduc cu ele învăţături, sensuri şi simboluri ale bucuriei veşnice, ale vieţii pure luate din ”copacul îndumnezeit şi binecuvantat”.

Nu putem încheia fără să amintim de proprietăţile tămăduitoare ale scoarţei de sălcie, care conţine o mare cantitate de salicilaţi , folosiţi în industria farmaceutică. Fitoterapia are o mulţime de produse pe bază de scoarţa de salcie.

Cules de Florica Bucsa

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.