Prin așezarea galaxiilor pare că Universul zâmbește. Cluster de galaxii. Lentilă gravitațională.
Universul „zâmbitor”
Telescopul Spațial Hubble a surprins o imagine uimitoare a unui cluster de galaxii. Două puncte luminoase arată ca ochii, un alt punct arată ca un nas, și liniile curbe de lumină creează o gură și conturul unui chip, formând, în ansamblu imaginea unei fețe fericite.
În realitate, cei doi „ochi” sunt fiecare o galaxie îndepărtată. Liniile curbe provin de la lumina care a fost îndoită de gravitație în jurul clusterului de galaxii. Acest efect este cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, precizează space.com.
Cluster de galaxii
Un cluster de galaxii este o structură formată din sute sau chiar mii de galaxii ce sunt ţinute împreună de forța gravitaţională.
Lentilă gravitațională
O lentilă gravitațională se referă la o distribuție de materie, în cazul nostru un grup de galaxii. Teoria relativității a lui Einstein a arătat că obiecte masive pot curba, spațiul din jurul lor. Când lumina trece prin această regiune, afectată de curbarea spaţiului, poate fi redirecționată, mărită sau distorsionată, ca și cum ar fi trecut printr-o lentilă.
Potrivit unei declarații a reprezentanților telescopului spațial Hubble – misiune realizată de Agenția Spațială Europeană în colaborare NASA – clusterele de galaxii sunt unele dintre obiectele cele mai masive din univers și pot crea efecte puternice de lentile gravitaționale.
În cazul prezentat, fața zâmbitoare cosmică, clusterul de galaxii și sursele de lumină sunt perfect aliniate cu Hubble de-a lungul unei linii drepte. Ca urmare, Hubble vede ceea ce se oamenii de știință numesc „un inel Einstein”, în care traiectoria luminii provenite de la obiectul mai îndepărtat este deformată de-a lungul unui traseu circular. Acest lucru creează „zâmbetul”, precum și curba în jurul marginii feței.
Astronomii cercetează uneori aceste lentile gravitaționale, în scopul de a identifica obiectele masive care nu sunt vizibile altfel. Aici sunt incluse găuri negre, clusterele de galaxii și chiar materie întunecată.
Mai multe articole interesante găsiți la rubrica Știință.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual