Și delfinii „navighează” pe rețele sociale

Delfinii și prietenii lor

0
426

delfinDelfinii și prietenii lor

Delfinii și prietenii lor -Un nou studiu ne informează că, la fel ca noi toți, și delfinii au reţele complexe şi dinamice de prieteni, alegând să socializeze cu anumiţi camarazi sau să-i ignore pe alţii. În acest sens, cercetătorii au studiat interacţiunea unor delfini din Laguna Râului Indian, un estuar de 251 de kilometri de pe coasta de est a statului Florida.

Experimente pe delfini

Potrivit Reuters, oamenii de știință din cadrul Institutului Universității din Florida au cercetat metodele de asociere, comportamentul și preferințele unui număr de 200 de delfini.

În urma unei atente monitorizări, au observat că delfinii au dat dovadă de preferinţe şi comportamente de evitare similare cu cele ale oamenilor, dar şi că aceste mamifere preferă să se asocieze între ei sau chiar să se evite.

Menționăm că peste 200 de delfini au fost monitorizaţi timp de şase ani şi jumătate.

Delfinii au rețele sociale compacte

”Unul dintre aspectele unice ale studiului nostru este descoperirea că sunt influeiențați de dimensiunea fizică a habitatului. Și de sistemul lagunar lung şi îngust și dinamica spaţială şi temporală a modelelor de asociere ale delfinilor. Spre exemplu, comunităţile care ocupă cele mai înguste bucăţi ale Lagunei Râului Indian au cele mai compacte reţele sociale. Acestea sunt similar cu ale oamenilor care locuiesc în oraşe mici şi care au mai puţine persoane cu care să interacţioneze”, mărturisește unul dintre cercetători, Elizabeth Murdoch Titcomb.

Delfinii sunt expuși unui comportament de evitare

Conform financialexpress.com, într-o lucrare publicată în revista științifică a mamiferelor marine, cercetătorii menționează că luați individual, delfinii sunt expuși unui comportament de evitare.

De asemenea, studiul a constatat ca delfinii pot fi grupați în grupuri de animale asociate sau „comunități”. Acestea   tind să ocupe zonele principale distincte de-a lungul axei nord-sud a sistemului lagunar.

Rețelele sociale ale delfinilor se aseamănă cu oamenii din orașe mici

„O descoperire este că  dimensiunile fizice ale habitatului au influențat dinamica spațială și temporală a modelelor de asociere a delfinilor„. A povestit Elizabeth Murdoch Titcomb, biolog de cercetare la HBOI.

„De exemplu, comunitățile care ocupă  întinderi de-a lungul Lagunei Râului Indian beneficiază de rețele sociale mai compacte. Acestea sunt  similare cu ale oamenilor care trăiesc în orașe mici,  a concluzionat Titcomb.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.